X 
Cutremure stiri: 502

Ce acord planifică Moldova să încheie cu Egiptul

11 feb. 2022,, 11:15   Economie
3293 0

Guvernul Republicii Moldova intenționează să încheie un acord cu Egiptul privind exportul preferențial de fructe

Despre acest lucru a scris EastFruit, menționînd că în luna februarie a acestui an, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova intenționează să organizeze o vizită de lucru a unei delegații a Guvernului în Egipt, în cadrul căreia vor avea loc consultări cu ministerele și departamentele acestei țări cu privire la semnarea unui acord interstatal de liber schimb.

În prezent, Ministerul Economiei din Moldova finalizează lucrările asupra proiectului acestui document. Dacă procesul de aprobare cu partea egipteană se va desfășura rapid și cu succes, acordul ar putea fi încheiat în primăvara anului 2022.

Reprezentanții Organizațiilor Producătorilor și Exportatorilor de Fructe spun că au trimis anterior Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) propunerile lor de cooperare cu Egiptul în domeniul comerțului cu produse agroalimentare. În opinia lor, o opțiune mai simplă ar fi nu semnarea unui acord cuprinzător de Liber Schimb între state, ci a unui acord privind preferințele comerciale pentru o anumită listă de produse.

În special, în timpul studierii acestei probleme cu partenerii comerciali din Orientul Mijlociu (care au deja întreprinderi în Moldova și sunt implicați în procesul de furnizare a fructelor în Emiratele Arabe Unite și Africa de Nord), specialiștii asociațiilor pomicole au ajuns la concluzia că pe piața egipteană ar putea fi cele mai solicitate merele moldovenești, strugurii de masă și prunele uscate. Din Egipt pe piața moldovenească ar putea fi aduse citrice și fructe exotice, precum și unele tipuri de legume.


Comercianții care intenționează să exporte mere în Egipt în viitorul apropiat menționează că, cel mai probabil, va fi vorba despre furnizarea în Cairo a produselor de calitate medie. În special, fructele cu diametru de 65-70 mm, roșii și în principal de soiuri dulci (deși nici merele dulci-acrișoare "Idared" nu sînt respinse). Având în vedere logistica de transport mai simplă și mai rapidă, precum și cerințele mai puțin stricte pentru calitatea produselor, exportatorii moldoveni consideră piața egipteană ca fiind mai accesibilă decît piețele din Orientul Mijlociu. În opinia lor, principalul factor de descurajare a livrărilor active de fructe moldovenești în Egipt este taxa de import ridicată (aproximativ 200 USD/tonă).

În plus, unii operatori ai pieței agroalimentare moldovenești susțin că o oarecare rezistență la procesul de stabilire a comerțului preferențial între Moldova și Egipt o oferă businessul turcesc. Turcia utilizează la modul activ acordul de Liber Schimb cu Moldova, în anumite perioade ale anului de comercializare, citricele și legumele turcești ocupă o poziție dominantă pe piața moldovenească. De asemenea, furnizorii de mere turcești își sporesc în mod activ prezența pe piața fructelor din Egipt.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав