Arşiţa stiri: 214
Jocurile Olimpice stiri: 260
Transnistria stiri: 1417

Ceban va sesiza organele de drept pe numele a trei deputați PAS

23 mai. 2022,, 11:04  
1713 0

Primarul general al capitalei, Ion Ceban, anunță astăzi, 23 mai, că va sesiza Parlamentul R. Moldova, Guvernul R. Moldova, Procuratura Generală (PG) și Centrul Național Anticorupție (CNA) pe numele deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian, Vladimir Bolea și Sergiu Lazarenco cu privire la „modificarea inadecvată a legislației” și acuză de „lobby în folosul petroliștilor” și „lipsa unor politici previzibile îndreptate spre protecția consumatorului” cu referire la creșterile prețurilor la benzină și motorină.

„Vom sesiza Parlamentul R. Moldova, Guvernul R. Moldova, Procuratura Generală, CNA cu privire la monopoluri, modificarea inadecvată de legislație, lobby în folosul petroliștilor, lipsa de transparență, nerespectarea procedurilor de legiferare, intervenții inadecvate ale statului pentru stabilizarea situației de pe piața petrolieră, neprofesionalism, lipsa unor politici previzibile îndreptate spre protecția consumatorului, supravegherea inadecvată de către instituțiile cu competențe în domeniu, perceperea unor taxe, după părerea noastră, nejustificate. Vizează și cei trei deputați inițiativa cărora face ca astăzi benzina și motorina să fie mai scumpă decît orice avem peste Nistru, în Ucraina, unde avem război: Sergiu lazarenco, Vladimir Bolea și Radu Marian și rog organele de drept să intervină și să stabilească circumstanțele în care au fost promovate aceste modificări legislative. Dacă la alții le este frică, mie nu-mi este frică, pentru că afectează grav toate instituțiile municipalității și cred că în acest context oamenii trebuie să stabilească toate circumstanțele. Legislația trebuie modificată în folosul cetățenilor, nu în folosul lui Radu Marian, Vladimir Bolea și Lazarenco, alții care-și vînd o mașină, a doua sau sînt înconjurați de cai”, a declarat Ion Ceban în cadrul ședinței săptămînale a serviciilor Primăriei.

Deputații vizați nu au venit cu o reacție deocamdată.

La 1 septembrie 2021, urmare a publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova cu nr. 206-208, au intrat în vigoare modificările la Legea nr. 461/2001 privind piața produselor petroliere care au înlăturat echivocul legislativ și carențele admise la textul acesteia prin Legea nr.54/2021 (inițiativa deputatului Alexandru Oleinic), scrie Noi.md cu referire la replicamedia.md.

În rezultat, la fel ca și în anii precedenți, prețurile de comercializare cu ridicata devin libere, la rînd cu prețurile de vînzare cu amănuntul a gazului lichefiat.


Totodată, ANRE publică zilnic doar prețurile maximale de vînzare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard - benzină COR 95 și motorină, fără denumire comercială. La stațiile de alimentare se permite comercializarea cu amănuntul a altor tipuri de produse petroliere principale decît cele pentru care sînt stabilite prețurile maxime de către ANRE, doar cu condiția vînzării la aceeași stație de alimentare și a produselor petroliere principale de tip standard.

Astfel, ANRE a modificat decizia sa anterioară prin care a stabilit marjele la comercializarea cu ridicata a produselor petroliere principale, la comercializarea cu ridicata și comercializarea cu amănuntul a gazului lichefiat și, totodată, a modificat marja la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale, aceasta fiind redenumită în „marjă comercială specifică”. Nivelul marjei comerciale specifice a fost recalculat conform principiului stabilit anterior, cu excepția valorii indicelui de sporire a eficienței pieței produselor petroliere, redenumit în „coeficient de eficientizare”, care conform noilor prevederi legale nu poate depăși 10% din media ponderată a marjelor comerciale specifice ale operatorilor de pe piața produselor petroliere. În acest fel se urmărește stabilirea unui model echilibrat al pieței construit atît pe interesul consumatorilor, cît și al companiilor petroliere, în special celor mici.

La baza prețurilor maximale de comercializare a produselor petroliere principale de tip standard „PC” stau 4 componente:

(1) „PL×CV” - Cotația Platts (se modifică zilnic în funcție de prețul la bursă și Cursul de schimb leu/dolar);

(2) „MC” - Marja comercială specifică (se modifică semestrial de către ANRE);

(3) „AC” - Acciza (se modifică anual conform Codului Fiscal);

(4) „TVA” – Taxa pe valoare adăugată (nu se modifică).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав