Arşiţa stiri: 209
Jocurile Olimpice stiri: 242
Transnistria stiri: 1460

Sectorul agricol din R. Moldova trece printr-o perioadă de recuperare

6 iul. 14:40   Economie
3816 0

Sectorul agricol din Republica Moldova trece printr-o perioadă de recuperare, după doi ani de secetă, afirmă expertul economic Veaceslav Ioniță.

Dacă în 2022, producția globală agricolă din Moldova a fost de circa 52 de procente din recordul anului 1987, atunci anul acesta se așteaptă să ajungă la cel puțin 74 la sută. Pe de altă parte, deși avem soluri bogate, acestea sînt lăsate în paragină. Suprafața terenurilor neprelucrate crește an de an.

Producția globală agricolă ar urma să ajungă în anul curent la 48 de miliarde de lei, afirmă Veaceslav Ioniță, transmite jurnaltv.md.

„În anul 2022, volumul producției agricole globale a ajuns la 47,5 miliarde de lei, a urmat o scădere provocată de roada din roada din 2022 foarte proastă. Chiar dacă 2023 a fost în creștere, dar observați noi în 2024 sîntem cumva plafonați în primul trimestru. Sperăm că trimestrul trei și patru ne va aduce niște surprize plăcute”, a declarat expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Expertul atrage atenția că dacă în urmă că 13 ani, erau atestate 275 de mii de hectare de terenuri neprelucrate, în prezent acest indicator ajunge la aproape 400 de mii de hectare.

„Noi ne lăudăm că avem cele mai bune terenuri de pe globul pămîntesc, cernoziom. Un singur lucru uităm să spunem: avem, dar nu le prelucrăm. Ultimul recensămînt agricol a fost în 2011 și atunci s-a constatat că terenurile abandonate sînt 275 de mii de hectare, deci 11 procente din toate terenurile agricole. Noi în acest an vom pierde producție agricolă de circa 4,3 miliarde de lei”, a menționat expertul.


Peste 85 la sută dintre terenurile prelucrate de către întreprinderile agricole sînt terenuri aflate în arendă.

„Avem cîteva mii de oameni săraci, de regulă în etate prin sate, care dau în arendă aceste terenuri. Datorită acestui mecanism, aceste terenuri sînt prelucrate. Noi trebuie să ținem cont că agricultura noastră mai trăiește din simplul motiv că avem mecanismul acesta de arendă a culturilor agricole”, a mai spus Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, guvernul are de rezolvat trei probleme majore în domeniul agricol: să elaboreze o politică clară de recuperare a terenurilor erodate, să reintroducă în circuitul agricol terenurile abandonate și să încadreze în sectorul formal al economiei persoanele ocupate în agricultură.

2
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав