Cutremure stiri: 506

Moldova are ce învăța. Expert, despre acordul avantajos al Ungariei cu Gazprom

30 sep. 2021,, 10:45   Economie
2461 4

Autoritățile maghiare au reușit să încheie un contract avantajos cu Gazprom pentru furnizarea de gaze naturale pentru o perioadă de 15 ani, relatează eNews.

Ce poate învăța Moldova din acest exemplu și dacă autoritățile moldovenești vor putea să-și schimbe abordarea față de negocieri pentru a obține un contract profitabil cu furnizorul. la aceste întrebări a răspuns în emisia studioului Radio Sputnik Moldova economistul Roman Chircă.

În opinia sa, maghiarii au reușit să obțină succes în problema gazelor, datorită existenței unui dialog îndelungat, larg comercial și politic cu Federația Rusă.

Potrivit lui Chircă, Moldova, odată cu venirea noului guvern, deocamdată exclude formarea oricărui dialog. Economistul este sigur că Chișinăul trebuie să mențină un parteneriat cu Moscova, chiar dacă nu strategic, dar cel puțin o relație bună și dinamică.

"Autoritățile ar putea forma în viitor niște condiții în care Moldova să primească un contract bun. Aceasta nu înseamnă cedarea unor poziții strategice ale Republicii Moldova, ci existența unui dialog, stabilirea unor parametri de cooperare", a spus expertul.


Potrivit lui Chirca, baza pentru obținerea unui contract avantajos cu Gazprom este anume dialogul și relațiile bune.

Expertul a adus drept exemplu Ungaria și Germania, care nu sînt de acord cu poziția Rusiei în multe probleme geopolitice, dar totuși autoritățile ambelor țări au reușit să construiască cu Moscova un format dinamic de cooperare economică.

"Poate că autoritățile noastre deocamdată nu sînt pregătite și nu și-au format propria strategie și viziune de interacțiune cu Federația Rusă, altfel nu poate fi explicat refuzul oricărui contact cu Rusia", crede Chircă.

Interlocutorul Sputnik a amintit că în ultimii ani în Moldova la putere s-au aflat mai multe partide și toate au avut propria poziție față de Rusia, dar fiecare dintre ele, într-o măsură sau alta, a menținut o cooperare economică și tehnică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав