X 
Cutremure stiri: 500

Cu cît s-au mai scumpit locuințele în Chișinău

14 aug. 12:48   Economie
7486 0

La finele trimestrului II 2024, prețul de ofertă pentru bunurile imobile rezidențiale din municipiul Chișinău a înregistrat o majorare accelerată comparativ cu situația din trimestrul precedent, constată Banca Naţională a Moldovei (BNM).

Potrivit BNM, indicele prețului imobilului rezidențial (RPPI), la situația de raportare, a înregistrat valoarea de 166,0 la sută, fiind în creștere cu 6,2 la sută față de trimestrul I 2024 și cu 18,2 la sută față de trimestrul II 2023, scrie mold-street.com.

"Indicele RPPI aferent prețului de ofertă pentru bunurile imobile prezentate pe piața primară a înregistrat valoarea de 175,8 la sută, fiind în creștere cu 5,8 la sută față de trimestrul I 2024, sau cu 18,3 la sută față de trimestrul II 2023.

Indicele RPPI aferent prețului de ofertă pentru bunurile imobile din cadrul pieței secundare a înregistrat valoarea de 159,8 la sută, fiind în creștere cu 6,3 la sută față de trimestrul I 2024 și cu 18,1 la sută față de trimestrul II 2023, susţine BNM.

De notat că toate agențiile imobiliare au raportat o creştere semnificativă (cu circa 20-25%) a prețurilor la apartamentele din Chișinău în primele şase luni ale anului 2024. Preţul mediu al unui metru pătrat de spaţiu locativ din Chişinău a ajuns în semestrul I la nivelul maxim de circa 1.370 de euro, în timp ce la finele anului trecut era de aproximativ 1.100 de euro.


În opinia specialiştilor, această majorare a preţurilor se datorează în special unei oferte reduse de apartamente pe piaţa imobiliară din capitală. Potrivit BNM, indicele prețului imobilului rezidențial (RPPI) reprezintă o măsură a evoluției prețului bunurilor imobile rezidențiale din Chișinău.

Un indice fiabil al prețului bunurilor imobile este esențial pentru analiza evoluțiilor și riscurilor asociate pieței imobiliare, precum și pentru descrierea gradului de interconectare dintre piața imobiliară și a gradului de soliditate financiară, suține autoritatea bancară.

Actualmente, acoperirea indicelui RPPI este limitată la municipiul Chișinău. Totodată, indicele reflectă evoluțiile din cadrul pieței primare (bunuri imobile tranzacționate pentru prima dată) și pieței secundare (bunuri imobile deja existente pe piață). Subindicii pentru piața primară și piața secundară sînt agregați prin ponderarea în baza datelor privind numărul de tranzacții oferite de către Departamentul Cadastru al Agenției Servicii Publice.

0
1
0
2
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав