X 
Cutremure stiri: 504

Prețul petrolului este în creștere

6 dec. 2022,, 11:45   Economie
2229 0

Țițeiul a crescut marți, 6 decembrie, după ce a scăzut cu mai mult de 3% în sesiunea anterioară, deoarece sancțiunile aplicate petrolului rusesc livrat pe mare au atenuat îngrijorările legate de supraoferta, iar relaxarea restricțiilor Chinei privind COVID-19 a întărit perspectivele privind cererea, transmite RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 0,5%, pînă la 83,30 dolari pe baril. Petrolul West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 0,5%, pînă la 83,10 dolari pe baril.

Contractele futures pe țiței au înregistrat luni cea mai mare scădere zilnică din ultimele două săptămîni, după ce datele din sectorul serviciilor din SUA au stîrnit temeri că Rezerva Federală ar putea continua înăsprirea agresivă.

G7 a stabilit un plafon pentru petrolul rusesc la 60 de dolari pe baril, în efortul de a limita capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul în Ucraina, dar Rusia a declarat că nu va respecta măsura chiar dacă va trebui să reducă producția.

Prețul plafon care trebuie îndeplinit de țările G7, Uniunea Europeană și Australia este impus pe embargoul UE asupra importurilor de petrol rusesc pe mare și obligații similare ale SUA, Canada, Japonia și Regatul Unit.


Pe măsură ce piața cîntărește impactul sancțiunilor asupra livrărilor din Rusia, petroliere au fost blocate în largul coastei Turciei. În același timp, Ankara a insistat asupra unei noi confirmări de asigurare pentru toate navele.

„Amenințarea cu pierderea protecției și asigurării de despăgubire (P&I) va limita accesul Rusiei la piața petrolierelor, reducînd exporturile de țiței la 2,4 milioane de barili pe zi - 500.000 de barili pe zi sub nivelurile observate înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia la sfîrșitul lunii februarie a acestui an. an”, au declarat analiștii Rystad Energy într-un comunicat.

În China, un număr tot mai mare de orașe relaxează restricțiile legate de COVID-19, ridicînd optimismul pentru creșterea cererii din partea celui mai mare importator de petrol din lume.

Însă creșterea prețului petrolului s-ar putea dovedi fragilă, deoarece va dura timp pentru a confirma o redresare robustă a consumului chinez, precum și impactul sancțiunilor rusești asupra ofertei.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a redus prețul oficial de vînzare (OSP) din ianuarie al petrolului său emblematic Arab Light către cumpărătorii asiatici la cel mai mic nivel din ultimele 10 luni.

Vă aminim că țările G7 și Australia au aderat la Uniunea Europeană și au stabilit o limită de preț pentru petrolul rusesc la 60 de dolari pe baril.

1
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав