X 
Cutremure stiri: 504

Prețul petrolului crește pe fondul prognozelor OPEC

18 ian. 2023,, 13:00   Economie
1980 0

Prețurile petrolului au crescut miercuri, 18 ianuarie, extinzînd cîștigurile din sesiunea anterioară privind optimismul că ridicarea restricțiilor stricte din China privind COVID-19 ar duce la o redresare a cererii de combustibil la cel mai mare importator de petrol din lume, transmite RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 0,73%, pînă la 86,55 dolari pe baril, după ce au crescut cu 1,7% în sesiunea precedentă. Contractele futures U.S. West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 0,85%, pînă la 80,56 USD, după ce au crescut cu 0,4% marți.

Creșterea economică a Chinei a încetinit brusc la 3% în 2022, scăzînd de ținta oficială de „aproximativ 5,5%” și devenind a doua cea mai scăzută din 1976.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a declarat într-un raport lunar că cererea de petrol a Chinei va crește cu 510.000 de barili pe zi în acest an, după ce s-a contractat în 2022 pentru prima dată în ultimii ani din cauza măsurilor de reducere a răspîndirii COVID.

Dar OPEC și-a menținut neschimbată prognoza de creștere a cererii globale pentru 2023, la 2,22 milioane de barili pe zi.


„Speranțe în creștere că cererea de combustibil a Chinei va crește după ce recenta schimbare a politicii sale privind COVID-19 a susținut prețurile petrolului”, a declarat Toshitaka Tazawa, analist la Fujitomi Securities Co Ltd.

„Perspectivele optimiste ale OPEC asupra cererii chineze au susținut, de asemenea, dispozițiile de pe piață”, a spus el, prezicînd creșterea în această săptămînă.

Din punct de vedere al ofertei, producția de petrol de șist din SUA ar trebui să crească cu aproximativ 77.300 bpd, pînă la un record de 9,38 milioane bpd în februarie, a declarat Administrația de Informații Energetice (EIA) din SUA într-un raport publicat marți.

Între timp, Rusia se așteaptă ca sancțiunile occidentale să aibă un impact semnificativ asupra exporturilor și producției sale de produse petroliere, lăsînd-o probabil cu mai mult țiței de vîndut, a declarat o sursă principală rusă familiarizată cu perspectivele țării.

„Posibila pierdere de aprovizionare din Rusia și reluarea lucrărilor în China ar putea duce la o contracție rapidă a pieței”, au spus analiștii ANZ.
De asemenea, piața urmărește cu atenție datele suplimentare privind cererea din China, în raportul lunar al Agenției Internaționale pentru Energie, care urmează miercuri mai tîrziu, au declarat analiștii ING.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав