X 
Cutremure stiri: 502

Premier Energy va revizui tarifele pentru consumatorii finali

22 mai. 2022,, 13:00   Economie
3081 0

Premier Energy, cea mai mare companie de distribuție a energiei electrice din Moldova, a anunțat că "se află în proces de analiză a datelor privind ajustarea prețului de furnizare, în cazul în care acesta va depăși marja de 5% din abaterile tarifare".

Mai simplu spus, în curând va urma o adresare către ANRE cu solicitarea de majorare a tarifului pentru consumatorii finali de energie electrică, relatează logos.press.md.

Situația astăzi este următoarea: în luna mai, întreprinderea de stat Energocom cumpără 70% din energia electrică de la MGRES la un preț de 59,5 USD pe MWh și aproximativ 30% - de la Ukrhidroenergo - cu 84,74 USD pe MWh. Prețul mediu pentru luna mai este de 66,7 USD/MWh. Contractele pentru furnizarea angro a energiei electrice au fost semnate pînă la sfîrșitul lunii mai 2022. Deocamdată nu este clar în ce condiții vor fi semnate contractele pentru luna iunie și dacă contractul cu Ukrhydroenergo va fi prelungit, având în vedere situația din Ucraina. S-ar putea ca în lunile următoare prețul angro la energia electrică pentru Moldova să fie și mai mare.

A trecut un pic mai mult de o lună de cînd în Moldova a crescut tariful la energia electrică pentru consumatorii finali. Prin decretul ANRE de la 1 aprilie, tarifele pentru consumatorii Premier Energy (partea centrală și de sud a țării) au crescut de la 1,51 la 2,17 lei pe kWh, iar pentru consumatorii FEE Nord (nordul țării) - de la 2,08 la 2,51 lei.

De la 1 mai, nu se mai oferă nici compensații pentru consumatorii de gaze naturale, ca urmare, suma care trebuie plătită a crescut dramatic. Și deși se știa dinainte că aceasta va fi anulată odată cu sfîrșitul perioadei reci, pentru mulți a fost o surpriză neplăcută. Pentru comparație: tariful la gaze în octombrie 2021 era de 4,64 lei pe metru cub, astăzi este de 15,18 lei. Nu este surprinzător faptul că în luna aprilie a acestui an, consumul de gaze a fost cu 54,6% mai mic decît în aceeași perioadă a anului 2021. În același timp, zilele trecute, Vadim Ceban, Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz SA, a declarat că, deoarece consumul este în scădere în sezonul cald, tariful de primăvară-vară ar trebui să fie mai mare. "În condițiile în care prețul de achiziție depășește 1.000 de dolari pe mia de metri cubi, este necesară majorarea tarifului pînă la 21 de lei".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав