Cutremure stiri: 506

Baku a explicat cum poate avea acces Moldova la gazul azer

9 feb. 2022,, 10:50   Economie
4366 5

Nu există nici o problemă în privința cooperării între Moldova și Azerbaidjan în domeniul gazelor, un acord privind furnizarea gazului Caspic către Moldova ar putea fi atins. Această opinie a fost exprimată de directorul Centrului de Cercetări Petroliere din Baku, Ilham Shaban, într-un interviu acordat Sputnik Azerbaijan, relatează Noi.md

Menționăm faptul că viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, se află în prezent în Azerbaidjan într-o vizită de lucru de două zile. Scopul oficial al vizitei, întreprinse la invitația ministrului Afacerilor Externe al Azerbaidjanului, Jeyhun Bayramov, este de a consolida cooperarea dintre cele două țări în domeniul comerțului, economic, de investiții și energic, ”în contextul importanței strategice a coridorului sudic a gazelor".

Ilham Shaban a amintit despre cea de-a 8-a ședință a Consiliului Consultativ al SGC care a avut loc recent, la care Moldova a participat pentru prima dată, iar viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a reprezentat țara noastră, a remarcat dorința Republicii Moldova de a importa gaze din Azerbaidjan în cadrul "politicii europene de diversificare".

"Acest lucru, precum și vizita șefului Ministerului moldovean de Externe la Baku, ne dă motive să credem că putem, și teoretic, și practic, să ajungem la un acord privind furnizarea gazului azer către Moldova", a spus directorul Centrului de Cercetări Petroliere, scrie eadaily.com

"Pentru ca gazul azer să ajungă în Moldova, este necesar ca conducta Trans-Adriatică (TAP) și Bulgaria să fie conectate printr-un interconector. Lansarea acestuia se așteaptă la jumătatea anului 2022", a explicat expertul din Baku.


Capacitatea traseului la etapa inițial va fi de 3 miliarde de metri cubi de gaze. Din această sumă, un miliard va fi utilizat în cadrul tranzacției de vînzare-cumpărare din sonda Shah Deniz 2.

"În plus, Bulgaria intenționează să primească unele volume - de la 0,5 la 1 miliard de metri cubi de gaz - de la terminalul grec GNL atunci cînd acest lucru va fi rentabil", a adăugat Shaban.

Astfel, conducta va oferi oportunitatea de a pompa Bulgariei gaz azer pentru nevoile Moldovei.

"Dar apare o întrebare rezonabilă: există o infrastructură care să permită furnizarea de gaze din Bulgaria în Moldova? Da, este posibil prin conducta Transbalcanică, care a furnizat anterior gaz rusesc Greciei și Turciei. Acum, această conductă este goală din cauza lansării de către Rusia a celei de-a doua ramuri a TurkStream. Gazul azer poate fi livrat României și Moldovei prin această conductă, mai ales că, potrivit statisticilor, Moldova consumă circa 1-3 miliarde de metri cubi de gaz rusesc, depinzînd în totalitate de acesta", a spus expertul.

În opinia sa, Baku va putea livra astfel de volume începînd cu 2023.

Azerbaidjanul și Moldova au avut întotdeauna relații reciproce strînse de la obținerea independenței, reamintește Shaban, subliniind că pe cele două țări le unește și cooperarea politică și economică în cadrul formatului GUAM (Georgia - Ucraina - Azerbaidjan-Moldova).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав