Acest lucru a fost comunicat de către Biroul Național de Statistică, menționînd, totodată, că prețurile producătorilor de produse vegetale s-a micșorat în medie cu 7,3 la sută.
S-au micșorat considerabil preţurile la struguri – cu 46,1%, fructe sămînțoase – cu 41,9%, culturi leguminoase boabe - cu 21,1%, soia – cu 14,4%, porumb (excluzînd seminţe de soi) – cu 4,3%.
Totodată, au crescut preţurile de vînzare la tutun – cu 58,9%, cartofi – cu 33,7%, legume - cu 27,7%, grîu (exclusiv seminţe de soi) - cu 19,7%, rapița – cu 7,7%.
Potrivit datelor statistice, în prima jumătate a anului 2019 la produsele animaliere a fost înregistrată micșorarea preţurilor producătorului în medie cu 0,6% față de perioada similară a anului trecut.
Totodată, au scăzut preţurile la ouă alimentare - cu 13,7%, bovine (în masă vie) – cu 9,0%, porcine (în masă vie) – cu 1,8%.
Pe lîngă aceasta, au crescut preţurile de vînzare la ovine şi caprine (în masă vie) – cu 15,8%, păsări (în masă vie) - cu 5,9%, lapte – cu 1,9%.
Datele sînt prezentate pe întreprinderile agricole şi gospodăriile ţărăneşti (de fermier) cu suprafaţa terenurilor agricole de 50 ha şi peste (fără teritoriul din partea stîngă a Nistrului şi mun. Bender) şi reflectă evoluţia preţurilor medii reieşind din structura efectivă a vînzărilor produselor agricole realizate de către acestea.
Adăuga comentariu