X 
Cutremure stiri: 500

De ce copiii memorează informațiile mai repede decît adulții

16 aug. 2023,, 06:00   Ştiinţă şi IT
2582 0

Părerea general acceptată că copiii asimilează mult mai rapid informații noi nu a fost în mare parte explicată de știință, cel puțin în ceea ce privește mecanismele neuronale responsabile de învățare.

În anul 2022, cercetătorii au descoperit că există diferențe în semnalele de comunicare din creier la copii și adulți, care afectează cît de rapid se învață un conținut nou. Aceste diferențe sînt legate de acidul gamma-aminobutiric (GABA), un neurotransmițător al sistemului nervos central, critic pentru stabilizarea procesului de învățare, transmite gismeteo.ro

La studiu au participat 13 copii cu vîrste cuprinse între 8 și 11 ani și 14 adulți cu vîrste între 18 și 35 de ani. Cercetătorii din SUA au verificat cum fiecare dintre voluntari se descurcă cu învățarea vizuală (antrenamente pentru ochi, dezvoltarea atenției și memoriei vizuale) și ce schimbări au aparut în creier în timpul și după sesiunea de instruire, folosind imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) a creierului.

Rezultatele au arătat că învățarea vizuală a determinat creșterea concentrației de GABA la copii în cortexul vizual al creierului, care procesează informația vizuală. Este demn de remarcat că aceste cifre au rămas constante și după terminarea antrenamentului.

În cazul adulților, situația este diferită: nu s-au observat schimbări în nivelul de GABA. Experimente suplimentare au arătat aceleași rezultate, ceea ce subliniază rolul-cheie al nivelului de GABA în asimilarea mai rapidă și de calitate a noilor informații în procesul de învățare.


«În experimentele ulterioare de comportament, am constatat că, într-adevăr, copiii asimilează lucruri noi mult mai rapid decît adulții, ceea ce este în concordanță cu opinia obișnuită că copiii îi depășesc pe adulți în abilitățile lor de învățare,» spune Sebastian M. Frank, autorul principal al studiului.

Această lucrare poate schimba percepția neurobiologilor despre dezvoltarea creierului la copii, în special în ceea ce privește învățarea vizuală. Pe lîngă aceasta, autorii studiului intenționează să studieze reacția GABA la alte metode de învățare, cum ar fi cititul și scrisul.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав