X 
Cutremure stiri: 506

Ion Butmalai: Șeful fiscului a fost arestat pentru scoaterea în vileag a schemelor criminale ale lui Vlad Plahotniuc

21 feb. 2013,, 10:35   Societate
11130 4
Foto: moldnews.md
"Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Nicolae Vicol, a fost arestat de colaboratorii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) pentru că a scos în vileag schemele de spălare a banilor, aplicate de vicepreşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc", susţine deputatul din partea PLDM, Ion Butmalai.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la "Infotag", Butmalai a făcut publică o schemă ce demonstrează existenţa în republică a unei reţele de companii ale oligarhului, care de mai mult timp şi cu mult succes sînt preocupate de dobîndirea ilicită a mijloacelor, de eschivare de la impozite şi legalizarea capitalurilor.

Butmalai a spus că talentatul finanţist Vicol "a depistat" şi seria de firme-fantomă şi companii off-shore, prin intermediul cărora erau realizate operaţiunile ilicite, şi a elucidat rolul întreprinderii Metal Feros.

"Însă colaboratorii CNA au venit cu pistolarii în oficiile fiscului cu 2-3 zile pînă la vizita programată a colaboratorilor de la Inspectoratul Fiscal la compania Metal Feros şi au ridicat toate documentele, fără a avea nici un drept să facă acest lucru. Deși toţi vorbesc despre ce se întîmplă la Metal Feros, Centrul a clasat dosarul. Dar se ştie bine că această întreprindere-monopolist este controlată de Plahotniuc", a menţionat deputatul.

Fostul viceministru de interne Ghenadie Kosovan a comunicat că Plahotniuc "a pus în aplicare" schemele de spălare a banilor în proporţii deosebit de mari încă în anul 2007 şi o anumită perioadă de timp împărţea banii cu comuniştii.

"Noi am anchetat faptele sale şi ale acoliţilor săi, dar la cea mai activă fază a cercetărilor, am devenit ţinta unui atentat. Pe uşa casei în care am intrat, cineva a atîrnat o grenadă-cursă. Am fost rănit şi am nimerit la spital", a spus Kosovan.

El consideră că Plahotniuc şi în timpul actualei puteri continuă să valorifice schemele elaborate.

Liberal-democratul Ion Butmalai anterior a solicitat în repetate rînduri în Parlament ca să fie iniţiată urmărirea penală pe numele lui Vlad Plahotniuc. De regulă, iniţiativa acestuia nu era susţinută de deputaţi. Ultima sa solicitare a fost făcută la finele anului 2012 în legătură cu iniţiativa comuniştilor de a-l audia la şedinţa Comisiei pentru securitatea naţională pe şeful Biroului Interpol din Moldova, Valentina Litvinova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав