Cutremure stiri: 506

Recesiune în zona euro, şomajul a ajuns la un nivel record

5 mar. 2013,, 12:48   Externe
2358 1
Foto : arbolit-aspar.rf
Inflația a scăzut în zona euro, în februarie, dar șomajul este la un nivel record, ceea ce arată impactul puternic al crizei datoriilor în Europa.

Italia a intrat într-o criză politică mai profundă, în weekendul care a trecut, după ce comicul Beppe Grillo, transformat în politician, care deţine balanţa puterii în Parlament, a sugerat că ţara sa ar putea renunţa la euro, pentru a se întoarce la lira italiană.

Într-un interviu pentru o revistă germană, Grillo a avertizat că „în cazul în care condiţiile nu se schimbă, Italia va părăsi zona euro şi se va întoarce la liră”. Politicianul de 64 de ani a mai spus că Italia trebuie să-şi renegocieze datoria de 2 trilioane de euro, adică 127% din PIB, cea mai mare din zona euro, după Grecia.

„În acest moment sîntem striviţi nu de euro, ci de datoria noastră”, a spus el pentru săptămînalul Focus. „Cînd vom ajunge să plătim rate de 100 de miliarde de euro pe an, sîntem morţi. Nu avem alternativă”, a declarat Grillo. El a adăugat că, în şase luni, Italia nu va mai putea plăti pensile şi salariile angajaţilor din sistemul public. Rata şomajului în Italia a crescut la 11,7% de la 11,2%, cel mai mare nivel din 1992 pînă acum. Pentru tineri (15-24 de ani), rata şomajului este de 38,7%.

Pe de altă parte, oficiali ai UE, BCE şi FMI au revenit, duminică, la Atena, pentru a evalua progresele făcute în aplicarea măsurilor de austeritate. Creditorii externi se întîlnesc cu ministrul Finanţelor, Yannis Stournaras, pentru a revizui progresele din privatizare, reforma taxelor, recapitalizarea băncilor şi reducerea sectorului public.

Grecia a primit aprobare, în decembrie, pentru o nouă tranşă de împrumut, după ce guvernul a adoptat un plan cu măsuri dure de austeritate. Atena speră să ajungă anul acesta la creştere economică, prima oară după 2002. Grecia a acceptat reducerea posturilor publice cu 150.000, pînă în 2015, angajînd o persoană la 10 disponibilizate.

Inflaţia anuală în zona euro a fost de 1,8% în februarie, în timp ce şomajul a crescut pînă la 11,9% în ianuarie. Rata şomajului este extrem de diferită, însă: între 5% în Austria şi 27% în Grecia.

Diviziunile economice între periferia sudică a Europei şi centrul său nu se vor schimba în 2013.

Previziunile sumbre ale CE

Comisia Europeană a anunţat, recent, că zona euro nu va reveni la creştere economică pînă în 2014, din cauza lipsei creditelor acordate de bănci şi a şomajului foarte mare. Economia celor 17 state din zona euro se va contracta cu 0,3% în 2013, apreciază CE, adică va rămîne în cea de-a doua recesiune, din 2009 încoace, un an mai mult decît se prognozase. Deşi economia Germaniei este în creştere, beneficiind de exporturi, Franţa, ca şi restul Europei este în recesiune profundă, arată indicele PMI (Purchasing Managers Index), care măsoară încrederea managerilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав