Cutremure stiri: 502

Comisia de la Veneţia: Interzicerea simbolurilor comuniste contravine normelor democratice

7 mar. 2013,, 13:33   Societate
3128 1
Foto: inprofunzime.md
"Interzicerea în Moldova a simbolurilor comuniste şi aplicarea amenzilor pentru utilizarea acestora, contravine standardelor europene, în special, este în dezacord cu articolul 10 "Libertatea exprimării opiniei" şi 11 "Libertatea întrunirilor şi asociaţiilor" din Convenţia europeană privind protecţia drepturilor şi libertăţilor omului". Aceasta este concluzia Comisiei de la Veneţia, exprimată într-o formulare premergătoare examinării demersului şefului Curţii Constituţionale (CC), Alexandru Tănase.

Potrivit Agenţiei "Infotag", varianta finală a concluziei va fi adoptată vineri, 8 martie, în cadrul şedinţei plenare a comisiei. Cu toate acestea, trebuie de menţionat că documentul poartă caracter consultativ şi oricum decizia definitivă rămîne a fi luată de CC.

În opinia experţilor Comisiei de la Veneţia, secera şi ciocanul nu pot fi percepute în Moldova exclusiv în calitate de simboluri ale regimului totalitar comunist, deoarece nu se întrevede o legătură între existenţa în trecut a ideologiei totalitar-comuniste şi simbolurile Partidului comuniştilor (PCRM), care utilizează secera şi ciocanul din anul 1994.

"Secera şi ciocanul au fost înregistrate în calitate de simboluri ale PCRM şi sînt folosite în baza legală. Cu aceste simboluri PCRM a participat la şase campanii electorale pentru alegeri parlamentare, una pentru alegerea preşedintelui şi cinci pentru alegeri locale, iar în prezent este cel mai puternic partid al opoziţiei, reprezentat în Parlament, şi care, nu intenţionează să doboare cu forţa ordinea constituţional-democratică", consideră CV.

Interzicerea utilizării simbolurilor comuniste în campaniile de alegeri poate fi interpretată şi ca un atentat la libertatea întrunirilor, la dreptul de a alege şi de a fi ales.

Comisia de la Veneţia nu întrevede un pericol real în ce privește posibilitatea de reinstaurare în R.Moldova a dictaturii comuniste şi, de aceea, consideră că "interzicerea simbolicii comuniste, în calitate de măsură preventivă pentru protecţia democraţiei, nu poate fi calificată drept necesitate socială esenţială".

În opinia experţilor, legea privind interzicerea simbolurilor comuniste ar trebui să fie considerată neconstituţională şi, în consecinţă, anulată, deoarece, în caz contrar, R. Moldova riscă să mai piardă într-un dosar la Curtea Europeană pentru drepturile omului.

În iulie 2012, majoritatea parlamentară a Alianţei a adoptat legile privind condamnarea regimului comunist şi interzicerea simbolurilor sale, stabilind amenzi pentru utilizarea secerii şi ciocanului. Politologii au considerat că în acest mod se încearcă o răzvrătire împotriva Partidului Comuniștilor, aflat în opoziţie. PCRM şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu deciziile majorităţii parlamentare, declarîndu-le neconstituţionale şi a depus o interpelare în acest sens la Curtea Constituţională. Preşedintele CC, Alexandru Tănase, a decis să se consulte în privinţa unor interpretări ale legilor la Curtea de la Veneţia. Comisia de la Veneţia (Comisia Europeană pentru democraţie şi drepturi) a fost constituită pe lîngă Consiliul Europei în anul 1990. Ea este percepută ca un organ consultativ pentru drepturile constituţionale şi oferă "primul ajutor constituţional" pentru state aparte. Sesiunile comisiei se desfăşoară în martie, iunie, octombrie şi decembrie în oraşul Veneţia. Din componenţa comisiei fac parte 58 de membri, inclusiv, sînt reprezentate toate ţările-membre ale CE.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав