X 
Cutremure stiri: 506

În Moldova a început Maslenița

11 mar. 2013,, 11:30   Societate
2772 0
Foto : ava.md
Astăzi a început „Masleniţa” (Săptămîna albă, Săptămîna clătitelor) ‒ pregătitoare de Postul Mare. În acest an, ea durează de la 11 pînă la 17 martie. Conform Pascaliei ortodoxe, Săptămîna albă începe cu 56 de zile înainte de Sfintele Paști, de aceea, la fel ca şi Pastele, care cade pe 5 mai, este anul acesta mai "tîrzie".

Cu ocazia Masleniței, la Chișinău, pe parcursul întregii săptămîni, vor avea loc serbări populare. Președinta Comunității Ruse din Republica Moldova, Ludmila Laşcionova, a comunicat pentru NOI.md că festivitatea de deschidere a sărbătorii va avea loc în incinta Centrului Comercial şi de Agrement ”Sun City”. Programul Masleniţei cuprinde evoluarea corurilor de copii de la școlile cu predare în limba rusă din capitală. Pentru amatorii artelor populare se vor desfășura ateliere de lucru cu demonstrarea confecţionării jucăriilor tradiționale rusești, dar și de pictură decorativă.

În ultima zi a Masleniţei, pe data de 17 martie, la ora 13:00, Comunitatea Rusă din Republica Moldova va organiza în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „M. Bieşu” concerte și concursuri, la care vor putea participa toţi doritorii. Se va organiza un concurs pentru cea mai bună și cea mai originală clătită, probe de tragere a otgonului, de alergare în saci. Conform tradiției, va fi arsă momîia, iar ospeţii vor fi serviţi cu clătite.
Masleniţa este o sărbătoare slavă străveche, care a ajuns pînă în zilele noastre din cultura păgînă, păstrîndu-se și după adoptarea creștinismului. Pe parcursul secolelor, Masleniţa şi-a menţinut caracterul de serbare populară, legată de petrecerea iernii și întîmpinarea primăverii. Simbolul Masleniţei este momîia din paie, dichisită în haine de damă. Toți se distrează cu momîia, iar apoi aceasta, cu clătita pe care o ţine în mînă, este arsă pe rug.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав