X 
Cutremure stiri: 502

Numărul cazurilor de tuberculoză, în creștere

25 mar. 2013,, 17:56   Societate
4281 0
Foto : noi.md
Tuberculoza poate fi tratată, dacă este depistată la timp și tratamentul este dus pînă la capăt. În legătură cu Ziua mondiala de combatere a tuberculozei, care este marcată anual pe data de 24 martie, Ministerul Sănătății a întreprins mai multe acțiuni de informare a populației despre existența acestei maladii.

Astfel că săptămîna trecută s-au desfășurat mai multe evenimente cu genericul „Stopați tuberculoza în timpul generației noastre”.

„Ne-am străduit ca toată populația Republicii Moldova să fie informată despre existența tuberculozei și măsurile de prevenire a ei”, a declarat ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, în cadrul unei conferințe de presă organizate cu această ocazie.

Usatîi susține că combaterea tuberculozei va da rezultate bune, dacă pacienții se vor adresa la timp la medic.

Și șefa Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, Liliana Domente, prezentă la conferință, susține același lucru. „Ziua aceasta este o oportunitate în plus de a sensibiliza opinia publică și de a o informa că problema tuberculozei există. Avem nevoie de suportul comunității de a acorda suport pacienților cu TBC. Este important ca orice pacient care a inițiat tratamentul să-l ducă pînă la capăt. Cel care are semne de tuberculoză să se adreseze la timp la medic pentru a nu infecta oamenii din jur”, a menționat Domente.

În Republica Moldova a fost inițiat un program național de combatere a tuberculozei, care se va desfășura pe parcursul următorilor cinci ani.

Actualmente, pacienții bolnavi de TBC primesc tratament gratuit de la stat, iar Usatîi susține că, pe lîngă cei 92 de milioane de lei alocați anul trecut pentru tratament de Compania Națională de Asigurări în Medicină, Ministerul Sănătății a primit finanțare și de la parteneri externi.

„Avem parteneriat lucrativ cu Organizația Mondială a Sănătății, cu Fondul Global, cu alți parteneri. Iar în prezent, pacienții diagnosticați cu tuberculoză sînt 100% asigurați cu medicamente și tratament”, susține Usatîi.

În anul precedent, numărul bolnavilor de tuberculoză în Republica Moldova a crescut cu 4% comparativ cu anul 2011 și a constituit circa 4690 de cazuri.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав