Cutremure stiri: 506

ANRE nu se grăbeşte să discute pe marginea solicitării Gas Natural Fenosa de majorare a tarifului la energia electrică

10 apr. 2013,, 16:53   Societate
3021 0
Foto : livejournal.com
Consultările publice pe marginea solicitării Gas Natural Fenosa de majorare cu 14% a tarifului la energia electrică pentru consumatorii casnici vor începe în cîteva săptămîni, a declarat miercuri pentru presă directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov, după audierile de la Comisia parlamentară permanentă pentru economie, buget şi finanţe.

Potrivit agenţiei "Infotag", responsabilul a precizat că doar acest operator a cerut tarife mai mari.

"Noi planificasem să începem consultările după ce toate întreprinderile electrice de distribuţie (RED) vor depune solicitări, dar RED Nord şi RED Nord-Vest, ambele de stat, au spus că nu vor cere creşterea tarifului. Acum, sîntem într-o situaţie delicată, cînd un singur operator a cerut majorarea preţului la energia electrică. Începutul consultărilor nu a fost plănuit pentru săptămîna aceasta, procesul ar putea să dureze cîteva săptămîni", a afirmat Parlicov.

El nu a exclus o eventuală tărăgănare a procesului "şi din cauza volumului de informaţii solicitat de membrii Comisiei parlamentare permanente pentru economie, buget şi finanţe", care a format miercuri un grup de lucru pentru analiza activităţii Gas Natural Fenosa.

Legislatorul din Partidul Liberal Democrat, Simion Furdui, a declarat că trebuie să se afle ce investiţii au fost efectuate şi suma acestora, în condiţiile în care unul dintre temeiurile enunţate de întreprindere pentru creşterea preţului este efectuarea investiţiilor. În plus, grupul de lucru urmează să analizeze "informaţia cu privire la rentabilitatea, activele întreprinderii şi politica investiţională".

Deputatul din Partidul Democrat, Valeriu Guma, a pledat pentru "un audit serios al întreprinderii".

Parlamentarul din Partidul Liberal, Oleg Bodrug, a amintit de un alt grup de lucru, format în urmă cu circa un an şi care nu s-a întrunit nicio dată. Grupul planificase să analizeze activitatea "Moldovagaz". Membrii comisiei au subliniat nevoia de demarare a activităţii grupului şi au decis să îl convoace pe 16 aprilie, la ora 10:00.

Compania Gas Natural Fenosa a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să majoreze cu 14% tarifele la energia electrică pentru consumatorii casnici, din 1 aprilie. Administraţia companiei a invocat creşterea cu 3% a preţului de achiziţie al energiei electrice de la producători, a tarifului pentru serviciile de transport al energiei electrice - cu 4,5%, creşterea cursului valutar, inclus în actualul tarif pentru consumatori, dar şi investiţiile de 286 mil. lei, efectuate de Gas Natural Fenosa în repararea şi modernizarea reţelelor de distribuţie. ANRE a revăzut ultima dată tarifele la electricitate în Moldova în mai 2012, cînd le-a majorat cu 6-10%. De atunci, consumatorii Gas Natural Fenosa plătesc 1,58 lei pentru 1 kWh de energie, consumatorii RED Nord - 1,71 lei, iar ai RED Nord-Vest - 1,73 lei. Atunci, motivul principal al majorării a fost scumpirea energiei electrice achiziţionate, de la 6,1 la 6,9 cenţi SUA pentru 1 kWh. În anul curent, în contractele noi, preţul nu s-a modificat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав