X 
Cutremure stiri: 502

Cum sărbătorim Paştele? Tradiţii de Paşte

4 mai. 2013,, 15:00   Societate
27163 0
Foto : noi.md
Mîine, toţi creştinii ortodocşi vor sărbători sfînta şi luminata sărbătoare a Învierii Domnului Iisus Hristos. Despre tradiţiile pascale de mai multe secole a povestit folclorista Maria Ciocanu.

"Sărbătoarea Învierii Domnului este cel mai important eveniment al anului pentru creştinii ortodocşi. Conform tradiţiei, în Sîmbăta Mare în fiecare casă se fac ultimele pregătiri. Gospodinele, de obicei, pregătesc miel şi pasca de brînză, vopsesc ouăle. Pînă duminică dimineaţa nu se mănîncă de frupt, nu se bea alcool, nu se face gălăgie, nu se rîde tare şi nu se înjură. În această noapte trebuie să ne rugăm şi să cugetăm asupra semnificaţiei Paştelui".

În noaptea Învierii Domnului, se crede că nu e bine să te culci, pentru că ai putea să ratezi fericirea de la Dumnezeu.

Înainte de a merge la slujba Învierii, credincioşii aranjează masa, dar nu se aşează. La miezul nopţii, în biserici, încep procesiunile de Paşti, urmate de slujba Învierii.

"Potrivit obiceiului, cei care merg la biserică, trebuie să pună într-un coş ouăle încondeiate, pască de brînză, cozonac, sare, carne, vin roşu. De asemenea, se poate pune slănină, caşcaval şi alte produse. Însă, conform tradiţiei, nu trebuie sfinţită doar carne de găină, care, potrivit unei legende vechi, în ziua Naşterii lui Iisus, o găină împiedica Pruncul să doarmă", a spus folclorista Maria Ciocanu.

După sfinţirea bucatelor, enoriaşii se întorc acasă şi se aşează la masa de sărbătoare.

"O lumînare aprinsă în biserică ca simbol al Paştelui trebuie adusă acasă. Înainte de a se aşeza la masă, toate persoanele din casă se spală pe faţă cu apă sfinţită în care se pun un ou roşu şi unul alb. Se spune că cei ce se spală cu această apă, tot anul vor fi curaţi, sănătoşi, rumeni şi bogaţi. La masă se rosteşte felicitarea tradiţională: "Hristos a înviat!" şi se răspunde: "Cu adevărat a înviat!" Mai întîi, se gustă din bucate sfinţite. Ouăle încondeiate, pasca şi mielul sînt simboluri ale lui Iisus Hristos şi al morţii Sale fizice". De Paşte se invită în ospeţie rude şi naşi.




1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав