X 
Cutremure stiri: 502

Moldova propune instalarea la Bender a unui post al organelor de drept, nu de pacificatori

17 mai. 2013,, 15:04   Societate
3420 0
Foto: novostipmr.com
Discuţiile asupra iniţiativei transnistrene de instalare a unui nou post de pacificatori în Zona de Securitate, între microraionul Nordic al Benderului şi localitatea Varniţa, au încins din nou situaţia în şedinţa de joi a Comisiei Unificate de Control (CUC).

Copreşedintele CUC pentru R.Moldova, generalul Ion Solonenco, a comunicat agenţiei "Infotag" că partea transnistreană "a propus instalarea unui post de menţinere a păcii ruso-transnistrean".

În opinia copreşedintelui CUC pentru Tiraspol, Oleg Beleakov, pacificatorii ar putea să evalueze în timp util situaţia şi să nu admită acţiuni ilegale.

Solonenco însă este de părere că Transnistria interpretează în mod unilateral situaţia.

"Care sînt atribuţiile pacificatorilor? Să înregistreze abaterea, dacă aceasta are loc, să-i reţină pe cei vinovaţi şi să se adreseze statului major al Comandamentului Militar Consolidat (CMC) pentru investigaţiile ulterioare. Este puţin probabil ca aceasta să ajute la reacţionarea eficientă la acţiunile ilegale care au loc anume în acest raion, pentru că pacificatorii nu sînt colaboratori ai organelor de interne", a apreciat Solonenco.

Generalul a spus că Moldova insistă ca situaţia de conflict să fie rezolvată altfel. "Noi propunem instalarea unui post trilateral de colaboratori de miliţie, de poliţie şi ai inspectoratului auto din Transnistria şi Moldova. Colaboratorii operativi la sectoarele lor îi cunosc la faţă, ca nimeni alții, pe cetăţenii care intră şi ies. Care este om de afaceri, care e bandit şi care om cinstit. Aceasta minimalizează riscurile de apariţie a problemelor. Dacă vine o persoană cu viză de reşedinţă transnistreană, se clarifică miliţienii, dacă una cu date moldoveneşti – poliţia, dacă contravenientul este cu vehicul – inspectoratul auto, şi doar în cazurile deosebit de dificile, pentru că postul se află într-o zonă cu regim de securitate sporit, pot fi antrenaţi colaboratorii CUC", a opinat Solonenco.

Responsabilul a constatat cu satisfacţie că propunerea chibzuită a Moldovei a beneficiat de aprobarea colonelului Valeri Blijenski, şeful nou-desemnat al statului major al CMC, comandantul contingentului de pacificatori ai Rusiei.

S-a decis reluarea discuţiilor asupra problemei cu instalarea postului peste o săptămînă, în şedinţa ordinară a CUC.

Solonenco a mai informat că, în trei luni, la sectorul dintre microraionul Nordic al Benderului şi localitatea Varniţa, controlată de R.Moldova, s-au produs nouă incidente, inclusiv unul cu implicarea subdiviziunii speciale a Transnistriei autoproclamate.

Forţele mixte de menţinere a păcii (FMMP) din Zona de Securitate de pe Nistru sînt compuse din contingentul militar al Rusiei (431 de militari), cel al Republicii Moldova (453), al Tiraspolului (490) şi 10 observatori militari din Ucraina. Aceştia îşi îndeplinesc serviciul la 15 posturi fixe şi puncte de control. Prin Acordul privind principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Moldovei, din 21 iunie 1992, sarcina principală a FMMP constă în reinstaurarea păcii şi menţinerea ordinii de drept în zona conflictului armat moldo-transnistrean, dar şi crearea premiselor pentru rezolvarea paşnică a situaţiilor de conflict.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав