X 
Cutremure stiri: 502

Președintele României, acuzat de rasism

28 iun. 2013,, 09:33   Externe
2076 0
Foto: ziarulalb.ro
Președintele român Traian Băsescu se remarcă prin idei destul de originale despre limitele permise unei persoane publice. Declarațiile lui nesăbuite de multe ori au dus la scandaluri și acuzații de rasism și de misoginism, dar nu poate fi negat faptul că unei părți a electoratului român îi plac astfel de afirmații.

Luînd cuvîntul la un congres al femeilor în afaceri, președintele român și-a exprimat nemulțumirea față de componența etnică a țării, care este în schimbare, plîngîndu-se că "țigăncile pot naște cîte cinci copii, iar româncele – nu". Traian Băsescu le-a cerut femeilor să se concentreze mai puțin asupra carierei lor și să nască mai mulți copii. "În cele din urmă, este un act patriotic", a spus președintele de la tribuna congresului.

El a adăugat că, dacă se vor menține tendințele demografice actuale, populația din România se va fi reduce către anul 2030 la 15 milioane de oameni. "Structura populației se va schimba drastic din cauza că avem o minoritate romă foarte prolifică", a subliniat președintele.

Reacția organizațiilor pentru drepturile omului nu s-a lăsat mult așteptată. ONG-urile pentru drepturile omului au adresat președintelui o scrisoare deschisă, în care solicită scuze publice. Apărătorii drepturilor femeilor și ale minorităților naționale îl acuză pe Traian Băsescu de discriminare împotriva femeilor, romilor, precum și de declarații sexiste și xenofobe. Aproximativ douăzeci de activiste feministe au desfășurat în fața palatului prezidențial o demonstrație neautorizată, sub sloganul "Copilul este o alegere, și nu o obligație".

Mai multe ONG-uri au cerut de la Consiliul de Stat pentru Combaterea Discriminării să dea o apreciere juridică declarațiilor președintelui. În ciuda faptului că Consiliul are împuterniciri destul de largi, președintele român nu riscă nimic, deoarece Constituția română îi dă imunitate absolută, eliminînd complet chiar și posibilitatea teoretică de a-l forța să-și ceară scuze sau să plătească o amendă pentru declarații recunoscute ca fiind xenofobe.

Trebuie remarcat faptul că Traian Băsescu deja de mai multe ori s-a aflat în mijlocul unor scandaluri similare, dar ele nu au afectat ratingul lui și nici măcar nu au provocat proteste. Aparent, societatea românească este mult mai preocupată de situația economică din țară decît de corectitudinea politică a președintelui.

Valentin Mîndrășescu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав