X 
Cutremure stiri: 506

Şase activiste Greenpeace escaladează cel mai înalt zgîrie-nori din Londra

11 iul. 2013,, 16:45   Externe
2963 0
Foto: ria.ru
Şase activiste ale asociaţiei pentru protejarea mediului Greenpeace escaladau joi cel mai înalt zgîrie-nori din Europa Occidentală, Shard, în semn de protest faţă de exploatarea resurselor în Arctica de către Shell, au anunţat surse ale organizaţiei ecologiste şi din cadrul poliţiei.

"Un grup de artişti şi activişti a dejucat vigilenţa gardienilor de la baza (turnului) Shard şi escaladează" clădirea, a anunţat Greenpeace într-un comunicat. "Dacă cele şase femei ating vîrful de 310 metri, ele vor încerca să desfăşoare o mare operă de artă care ilustrează frumuseţea Arcticii", adaugă organizaţia cunoscută pentru acţiunile sale spectaculoase.

Greenpeace adaugă că a ales Shard pentru că se află în mijlocul birourilor centrale din Londra ale gigantului petrolier Shell. "Shell este în avanpostul companiilor petroliere în Arctica, investind miliarde în campaniile de foraj din Alaska şi din Rusia", denunţă organizaţia pentru apărarea mediului.

Poliţia a anunţat că a fost apelată la ora locală 04.20 în legătură cu "şase protestatare care încearcă să escaladeze (turnul) Shard". "Avem ofiţeri la faţa locului, care supraveghează situaţia", a adăugat purtătorul de cuvînt al Scotland Yard.

Shell a făcut primele sale foraje anul trecut în două puţuri amplasate în Marea Beaufort şi în Marea Ciukcilor, în Alaska, dar a anunţat în februarie că renunţă să mai foreze în acest an în regiune, unde ia în calcul, totuşi, să-şi reia activităţile "în viitor".

Gigantul petrolier a început să participe la dezvoltarea extracţiei petroliere în Alaska încă din anii '50. După ce s-a retras din regiune în 1997, a reînceput să investească miliarde de dolari americani în ultimii ani.

Experţii estimează resursele naturale ale Arcticii la 90 de miliarde de barili de petrol şi la 30% din gazul natural nedescoperit în lume, o sursă de profit din ce în ce mai accesibilă odată cu topirea gheţarilor, dar dificil de exploatat din cauza unor condiţii de mediu nefavorabile şi costurilor ridicate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав