X 
Cutremure stiri: 502

Calmîc: Rusia este şi va rămîne un partener strategic important

25 oct. 2017,, 09:21   Economie
3017 5

Federaţia Rusă este şi va rămîne un partener strategic important pentru Republica Moldova, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Octavian Calmîc.

Potrivit interviului acordat în numărul din octombrie al revistei "Profit", acest fapt îl demonstrează statistica comercială cu această ţară.

"Conform datelor statistice, în ultimii trei ani, Federaţia Rusă rămîne al doilea partener comercial al Moldovei atît la export, cît şi la import. Schimburile comerciale ale Moldovei cu Federaţia Rusă s-au cifrat în anul 2016 la $ 768,37 mil.", a spus Calmîc.

El a atras atenţia asupra faptului că în urma măsurilor tarifare impuse unilateral de către Federaţia Rusă, în special, introducerea taxelor vamale pentru importul mărfurilor originare de pe teritoriul Moldovei la 19 categorii de mărfuri, care constituie 80% din toate produsele exportate pe această piaţă, precum şi măsurilor netarifare aplicate din motive sanitare şi fitosanitare, exporturile în Federaţia Rusă au înregistrat în ultimii trei ani o scădere cu circa 40%.

"În ceea ce priveşte exporturile în perioada ianuarie-iunie 2017, acestea au înregistrat o valoare de $ 116,6 mil., fiind în creştere cu 20%. Importurile s-au cifrat la $ 261,2 mil., majorînd-se cu 4%", a menţionat Calmîc.


Ministrul a subliniat că la momentul actual un număr limitat de companii au obţinut dreptul de a exporta vinuri, fructe, carne şi produse procesate din carne şi conserve.

"Totodată, vreau să subliniez că în baza Planului de acţiuni privind relaţiile comerciale moldo-ruse pentru anii 2016-2017, se depun eforturi conjugate de autorităţi pentru înlăturarea măsurilor restrictive unilaterale", a spus Calmîc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав