Cutremure stiri: 502

Moldova a dublat consumul de energie electrică ucraineană

20 aug. 2013,, 15:44   Economie
2992 0
Foto : livejournal.com
Pînă la începutul lunii august Ucraina a livrat în R.Moldova 1,059 mld. kWh de energie electrică, de 2,2 ori mai mult decît în aceeaşi perioadă a anului 2012.

Agenţia "Infotag" comunică cu referire la datele Ministerului Energeticii şi Industriei Cărbunelui al ţării vecine că Ucraina a sporit în total cu 10,9% exporturile de energie electrică, pînă la 5,898 mld. kWh.

Moldova este unul dintre cei mai mari consumatori de electricitate ucraineană, după Ungaria şi Belarus.

În termeni financiari, exporturile de energie electrică ucraineană către Moldova s-au evaluat în şapte luni la $101,3 mil.

Din 1 aprilie, compania ucraineană "DTEK Vostokenergo" livrează energie electrică în Moldova, după ce a semnat contractul respectiv pe termen de un an cu "Gas Natural Fenosa - Moldova". Preţul energiei a fost menţinut la nivelul anului 2012, de 6,9 cenţi SUA pentru 1 kWh.

R.Moldova produce 20-25% din cantitatea de energie electrică pe care o consumă. În afară de furnizorul ucrainean, Moldova achiziţionează energia lipsă, la acelaşi preţ, de la Centrala Electrică de la Cuciurgan, situată pe teritoriul Transnistriei şi care este proprietate a companiei ruse "Inter RAO EES".

"DTEK Vostokenergo" face parte din Compania de Combustibil şi Energie din Donbas (DTEK). Compania include trei centrale electrice cu termificare: de la Zuevo, Curahovo şi Lugansk. Capacitatea instalată a întreprinderilor "DTEK Vostokenergo" constituie 4157 MW. Cea mai mare companie energetică privată din Ucraina este condusă de cunoscutul om de afaceri Rinat Ahmetov.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав