Cutremure stiri: 502

Ambasadorul Germaniei: Businessul german se confruntă în Moldova cu forme atipice de corupţie

11 sep. 2013,, 15:27   Societate
5583 2
Foto: timpul.md
Businessul german se confruntă în Moldova cu forme atipice de corupţie, care se manifestă prin presiune exercitată asupra antreprenorilor din partea instanţelor guvernamentale de control şi eliberare a licenţelor. Despre aceasta a declarat în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TV7 ambasadorul Germaniei în R.Moldova, Matthias Meyer.

Potrivit Agenţiei "Infotag", el a atras atenţia asupra faptului că oamenii de afaceri străini pierd 30 % din timpul lor pentru "discuţii" cu funcţionarii de la Camera Înregistrării de Stat sau organele fiscale.

"Despre ce fel de linişte, cu atît mai mult, de dezvoltare a proiectelor sau planurilor de viitor poate fi vorba în asemenea situaţie? Cu asemenea forme de presiune noi ne confruntăm doar în Moldova", a spus diplomatul.

Ambasadorul a mai menţionat că în Germania este de neconceput ca autorităţile să exercite presiuni asupra unui om de afaceri sau să pună piedici în dezvoltarea afacerii sale.

"Statul ajută cum poate mediul de afaceri, care, la rîndul său, răspunde cu transparenţă în ceea ce priveşte dezvoltarea afacerii şi plata impozitelor", a spus Meyer.

În opinia lui, corupţia pune piedici dezvoltării businessului în Moldova şi rămîne în continuare o ameninţare serioasă pentru implementarea reformelor.

Explicînd de ce investitorii din Germania nu se grăbesc să vină în Moldova, diplomatul a remarcat că "ei nu salută climatul de afaceri existent în republică".

El a remarcat că ambasadorii UE în Republica Moldova au discutat recent pe marginea acestei situaţii în cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul Iurie Leancă.

Ambasadorul Germaniei consideră că tranzacţia ce prevede concesionarea Aeroportului Chişinău, precum şi emisiunea de acţiuni la "Banca de Economii", nu au fost suficient de transparente.

"Era necesar să fie desfăşurat un concurs deschis pe marginea acestei chestiuni pentru ca să nu apară întrebări şi suspiciuni", a spus diplomatul.

În acelaşi timp, el a reiterat că Germania percepe Moldova ca pe un stat cu perspectivă europeană clară şi va continua să susţină eforturile ei pe calea integrării în UE.

"Pentru voi uşile comunităţii europene sînt deschise", a spus ambasadorul, exprimîndu-și convingerea că Moldova îşi va găsi locul său în marea familie europeană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав