Cutremure stiri: 506

Autorităţile de stat care au atribuţie la rezultatele emisiunii Băncii de Economii vor face o declaraţie comună

16 sep. 2013,, 15:58   Economie
3029 1
Foto: inprofunzime.md
Toate structurile de stat care au atribuţie la plasarea emisiunii închise a Băncii de Economii (BEM) vor lansa o declaraţie comună în timpul apropiat.

Potrivit agenţiei "Infotag", anunţul a fost făcut luni de către viceministrul finanţelor, Victor Barbăneagră, în şedinţa Consiliului Naţional de Plăţi de la Banca Naţională a Moldovei (BNM). Potrivit lui, refuzînd să participe la subscrierea acţiunilor băncii la care statul a deţinut 56,13% din acţiuni, acţionarul majoritar nu a comis nicio încălcare a legislaţiei moldoveneşti.

"Toate procedurile au fost efectuate în mod legal", a adăugat oficialul, anunţînd că structurile de stat vor susţine o conferinţă de presă specială, în care reprezentanţii presei vor putea obţine răspunsuri exhaustive la întrebările lor.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a spus că Banca Naţională reglementează procesul de funcţionare a sistemului bancar şi nu intervine în procesul de gestionare de către acţionari a activelor lor de la bănci.

"BNM nu reglementează proprietatea băncilor şi nu le dă acţionarilor indicaţii ce să facă cu activele bancare, pentru că toate acestea ei înşişi trebuie să le decidă", a declarat Drăguţanu, atenţionînd asupra necesităţii ca acţiunile băncilor să fie în deplină conformitate cu regulamentele BNM şi cu legile, în vederea deservirii calitative a clienţilor.

Guvernatorul BNM i-a chemat pe reprezentanţii presei să nu tragă concluzii privind valoarea activelor de la bănci pe baza articolelor din reţelele de socializare, pentru că determinarea valorii activelor nu se face pe baza unor operaţiunii aritmetice simple.

"Guvernul a căutat o variantă optimă de stabilizare a situaţiei de la ВЕМ. Pentru asanarea financiară există condiţii ideale, dar există şi condiţii optime cînd se cîntăresc toate posibilităţile şi variantele pentru capitalizare. Statul a ales condiţia cea mai bună pentru el, păstrîndu-şi pachetul de acţiuni de blocaj (33,38%) şi majorînd capitalul ВЕМ cu 1 mld. lei, fără a apela la ajutorul bugetului pentru aceasta", a relatat responsabilul.

Şeful BNM le-a explicat reprezentanţilor presei poziţia BNM referitoare la creditul subscris de unul dintre acţionarii privaţi ai ВЕМ cu BNM, de $50 mil., pe termen de şase ani. Invocînd secretul bancar, regulatorul pieţei nu intenţionează să divulge informaţia despre banca care oferă aceste resurse.

"Noţiunea de secret bancar există tocmai pentru ca pe palierul scării să nu se discute despre conturile cuiva de la bănci", a menţionat Dorin Drăguţanu, spunînd că dacă altcineva - un agent economic sau chiar banca - vor dori să facă publică această informaţie, nu au decît să o facă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав