X 
Cutremure stiri: 506

Expert: În viitorul apropiat ne putem aștepta la o scumpire a tuturor carburanților

10 oct. 2013,, 09:00   Economie
3906 0
Foto: totul.md
În viitorul apropiat ar putea să crească prețurile pentru toate tipurile de carburanți, în condițiile în care la această etapă mai multe companii petroliere au anunțat Agenția Națională de Reglementare în Energetică despre majorarea prețului la gazul lichefiat. De această părere este expertul în economie Ion Tornea și a fost făcută astăzi pentru NOI.md.

Economistul susține că situația este condiționată de actualele fluctuații ale cursului valutar. ”Nu este altceva decît o ajustare la cursurile de schimb, deoarece procurările se efectuează în valută. Consecințele sigur că nu vor fi prea bune, pentru că combustibilul face parte din costurile majorității mărfurilor și produselor vîndute pe piața internă. Ne putem aștepta la o oarecare majorare a celorlalte prețuri. Și cred că în timpul apropiat se va majora nu doar prețul la gazul lichefiat, dar și la ceilalți carburanți”, a precizat Ion Tornea.

În opinia expertului, această fluctuație a cursului valutar este pe termen mediu. ”Eu nu cred că întărirea dolarului și monedei euro este de lungă durată. Consider că situația se va stabiliza cel mult pînă la sfîrșitul anului, cu atît mai mult că și Banca Națională a anunțat că nu va mai interveni pe piața valutară internă ca și cumpărător. Acesta este un indiciu că piața cel puțin se va stabiliza. dacă nu va reveni la situația anterioară”, a menționat Ion Tornea.

Companiile petroliere intenționează să majoreze prețul pentru gazul lichefiat cu 60 de bani. În prezent 1 litru de gaz lichefiat costă 8,96 lei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав