Cutremure stiri: 506

Expertiză: În Moldova se vînd jucării periculoase pentru sănătate

22 oct. 2013,, 10:25   Societate
3075 0
Foto: da-sha.ru
O bună parte din jucăriile care sînt comercializate în Moldova au conţinut de metale grele care depăşesc limitele normale de cîteva ori. Mai mult chiar, 90% din jucării sînt comercializate fără etichetă, fără autorizaţie şi fără acte de provenienţă. Aceste rezultate au fost descoperite de expertizele făcute recent şi au fost comunicate în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.

Preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (UniAgroProtect), Alexandru Slusari, a spus că pentru a informa societatea despre beneficiile, dar şi despre riscurile utilizării produselor chimice, în Moldova a fost lansată Săptămîna securităţii chimice. În cadrul proiectului „Consolidarea capacităţilor societăţii civile în sprijinul implementării Abordării Strategice în domeniul Managementului Internaţional al substanţelor Chimice în Republica Moldova”, au fost efectuate testări la lactate, peşte, ouă de găină, legume, privind conţinutul acestora de substanţe chimice. Rezultatele evaluărilor au arătat că în majoritatea probelor testate nu se depăşesc concentraţiile admisibile.

Alexandru Slusari a menţionat că la testarea probei de peşte (carp) la conţinutul metalelor grele s-a constatat că în peştele cu vîrsta mai mare de 10 ani (circa 10 kg), conţinutul de metale grele depăşeşte cu mult concentraţia admisibilă. Liderul producătorilor agricoli a menţionat că se mîndreşte cu faptul că producţia agricolă testată s-a dovedit a fi inofensivă.

Ministrul mediului, Gheorghe Şalaru, a comunicat jurnaliştilor că în cadrul proiectului a fost efectuată testarea jucăriilor plasate pe piaţă din Moldova. Din totalul de 57 jucării testate, concentraţii sporite de metale ce depăşesc maximul admisibil a poluanţilor în sol au fost depistate în 17 jucării, iar în 10 jucării aceste depăşiri sînt de zeci şi sute ori. Totodată, inofensivitatea jucăriilor nu întotdeauna depinde de preţul şi de locul unde au fost comercializate.

Oficialul a mai spus că rezultatele analizelor şi testărilor denotă că problema familiarizării publicului larg cu prevederile securităţii chimice este practic neexplorată şi rămîne a fi în afara atenţiei autorităţilor competente. În acest sens, în cadrul proiectului a fost elaborat Ghidul privind informarea publicului în domeniul securităţii chimice, care oferă etapele de pregătire şi desfăşurare a activităţilor de sensibilizare sau instruire a societăţii civile în acest domeniu.

Tatiana Ţugui, coordonator de proiect în cadrul UniAgroProtect, a menţionat că jucăriile nu au putut fi testate în Moldova, deoarece ţara nu are un astfel de aparat, ci în Filipine. Plus la aceasta, pînă acum oamenii nici nu şi-au pus întrebarea cît de inofensive sînt ele.

Urmează ca, după desfăşurarea Săptămînii securităţii chimice, să se propună mai multe soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei în domeniul utilizării produselor chimice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав