X 
Cutremure stiri: 502

Apatia sexuală a japonezilor amenință economia globală

24 oct. 2013,, 02:33   Externe
4737 2
Foto: open.az
Japonezii sînt atît de apatici cînd vine vorba despre relațiile romantice, incît mass-media din această țară a inventat un termen special - "sindromul celibatarului", scrie bloggerul The Washington Post, Max Fisher. Acest lucru nu are legătura doar cu specificul cultural al Japoniei ci, de asemenea, și cu economia mondială. Japonia este a treia cea mai mare economie din lume, parte vitală în comerțului mondial și cu rol important în prosperitatea economică a tuturor celorlalte state, subliniaza autorul.

Principala sursă a problemelor economiei japoneze este de natura demografică: japonezii nu nasc copii suficienți pentru a susține o economie sănătoasă. "Unul dintre principalele motive pentru care japonezii au mai puțini copii este lipsa de dorinta pentru intîlniri cu sexul opus si căsătorii, în parte si din cauza ca sînt mai putin interesați de sex" - scrie bloggerul.

Max Fisher citează următoarele statistici nipone: "45% dintre femei si 25% dintre barbati cu vîrste cuprinse intre 16 si 24 de ani nu sînt interesati de sex sau le este scîrbă de sex"; " Mai mult de jumătate dintre japonezi sînt singuri; ... mai mult de o treime din populația țării de vîrsta fertila nu a facut niciodată dragoste: 39% dintre femei și 36% dintre barbati cu vîrsta între 18 și 34 de ani ".

Incepînd cu anul 2006 femeile japoneze se plîng de barbatii "ierbivori", denumiți astfel din cauza lipsei de interes pentru sexul opus. În Japonia există o industrie întreagă care ii ajută pe oameni să depășească singurătatea prin simularea relațiilor prin jocuri video, mai noteaza bloggerul.

Potrivit lui Max Fischer, Japonia este o tara neobișnuita din cauza că are o economie de tip european, dar atitudini sociale ca în Asia de Sud. Femeile care ramîn gravide sau sînt proaspat căsătorite sînt supuse practic unei presiuni sociale care le obligă să renunțe la job.

Fisher notează că "populația japoneză a scăzut cu 212.000de oameni anul trecut, acesta fiind cel mai mare declin demografic înregistrat vreodata (pe timp de pace)."

"Japonia are tot mai putina populație aptă de muncă și, prin urmare, economia sa devine mai puțin productiva," - arata bloggerul. Sistemul de îngrijire a persoanelor în vîrstă este foarte scump, japonezii batrîni sînt cei mai longevivi și sînt obisnuiti cu un standard ridicat al serviciilor medicale. "Pentru orice economie, pentru a rămîne sănătoasa, trebuie să fie suficienti contribuabili care sa-i sustina pe batrîni," - spune jurnalistul.

Insa Guvernul japonez este unul dintre cele mai îndatorate din lume. În momentul de față, datoria națională este de 200% din PIB-ul Japoniei, mai mare chiar decît în Grecia. In afara de asta, investitorii ar putea vedea in populația în scădere si tot mai imbatranita un temei de neincredere investitionala.

Oficialii japonezi sînt conștienți de pericolul ratei scăzute a natalității în țară. Programele guvernamentale ii încurajeaza pe tineri sa se casatoreasca si sa faca copii. Politicianul nipon Seiko Noda a propus chiar interzicerea avorturilor. "Această propunere poate parea neserioasa, dar cu siguranță disperata și pentru motive evidente," - conchide autorul blogului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав