Cutremure stiri: 506

Nina Ştanski: Noile realităţi economice sînt inacceptabile pentru Transnistria

1 noi. 2013,, 14:45   Societate
3596 1
Foto: tiras.ru
Tentativele de atragere a Transnistriei în condiţii economice noi sînt inacceptabile, a declarat vineri, la conferinţa internaţională privind reglementarea conflictului transnistrean în formatul "5+2" din Germania, ministrul afacerilor externe al autoproclamatei rmn Nina Ştanski.

Potrivit Agenţiei "Infotag", comentînd viitoarea parafare de către R. Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi a Acordului privind Zona de Liber Schimb cu UE, Ştanski a afirmat că acest fapt este contraproductiv în condiţiile în care părţile nu au reuşit să rezolve, la negocieri, problemele din economie.

"Atragerea Republicii Moldova în DСFTA nu va aduce beneficii Transnistriei. Dimpotrivă, va aprofunda contradicţiile existente şi va face ruperea mult mai profundă", a estimat ea.

Ştanski a îndemnat R. Moldova să manifeste mai multă flexibilitate în crearea cadrului juridico-contractual bilateral.

"Dacă vom pleca de la premisa că toate chestiunile despre care discută Transnistria şi Moldova pot fi rezolvate exclusiv de pe poziţiile că Moldova are angajamente internaţionale sau este participantă la un acord internaţional, iar Transnistria - nu, dacă punem aceasta în prim plan, rezultă o discuţie dintre un frate mai mare şi unul mai mic", a spus Ştanski.

În viziunea lui Ștanski, în acest mod dialogul dintre Tiraspolul și Chişinău nu va evolua. "A fost imposibil şi mai înainte, iar acum - cu atît mai mult. Ori vom reuşi să construim un dialog bazat pe parteneriat, astfel încît conlucrarea noastră să se bazeze pe principiul egalităţii, pe care l-am consemnat anul trecut, ori dialogul va stagna", a constatat reprezentanta Tiraspolului.

Ştanski, care este reprezentantul politic al Transnistriei la negocierile cu R.Moldova, nu a susţinut propunerea prim-ministrului Republicii Moldova, Iurie Leancă, de organizare a unui grup de monitorizare care va analiza situaţia din Zona de securitate a conflictului transnistrean.

"Iniţiativa de instituire a unui fel de grup de monitorizare neutru categoric nu poate fi susţinută de Transnistria. Ca să nu apară situaţii de conflict, nu trebuie decît să revenim la executarea acordurilor care reglementează interacţiunea în Zona de securitate. Dacă ne dorim stabilitate în această zonă, trebuie să facem totul pentru ca conlucrarea noastră să fie readusă în cadrul acordurilor care o reglementează. Aceasta se referă, în primul rînd, la aflarea poliţiştilor Republicii Moldova în Bender", a conchis Ștanski.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав