Cutremure stiri: 506

Dumitru Muntean: Liberul schimb cu UE nu va duce imediat la creşterea bruscă a exportului de vinuri moldoveneşti

4 noi. 2013,, 15:55   Societate
3598 1
Foto: noi.md
După semnarea Acordului de liber schimb cu UE nu va avea loc acea creştere bruscă a exportului de vinuri din Moldova, atît de mult aşteptată, consideră directorul general al companiei ”Chateau Vartely”, Dumitru Muntean.

"Indicele de vînzare a vinurilor pe piaţa europeană creşte, dar lent. Sînt convins că odată cu liberalizarea regimului de vize cu UE, acolo nu va avea loc o creştere bruscă a cererii la vinurile moldoveneşti", consideră directorul.

Acesta atrage atenţia asupra faptului că vinificatorii Moldovei demult nu mai întîmpină dificultăţi în ceea ce priveşte accesul la piaţa europeană. Din 2008 exportatorii de vin, pentru a fi scutiţi de vamă, pentru furnizările pe piaţa europeană folosesc contingentele tarifare. În fiecare an acestea sînt mărite şi în ultimul timp nu există deficit de acestea. Furnizările scutite de vamă au dat posibilitatea de a mări capacitatea de concurare a preţului.

"Problema principală este cumpărarea produselor. Consumatorul final trebuie să vrea să cumpere această producţie. Producătorii autohtoni furnizează pe pieţele europene cele mai importante pentru exportatorii moldoveni – Polonia, Cehia, România, Slovacia, precum şi în Rusia, de regulă, vinuri ieftine, demidulci, ordinare, vinuri demiseci şi "Cahor", de regulă, în cutii neobişnuite", a relatat Muntean.

Pentru a oferi consumatorilor europeni vin de calitate din R.Moldova, Muntean consideră că e nevoie să se le fie prezentat acestora ”un program serios de promovare a vinificaţiei moldoveneşti, elaborat la nivelul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului".

"Chiar şi în ţările unde deja exportăm, pentru consumatori, Moldova nu se asociază cu vinul de înaltă calitate, cu toate că atunci cînd vin la noi şi gustă vinul rămîn plăcut surprinşi. În propriile ţări aceştia nu găsesc astfel de vinuri, deoarece importatorul, cumpărînd vinuri moldoveneşti, conştientizează că îi va fi complicat să le vîndă, deoarece puţini consumatori ştiu despre aceste vinuri", a menţionat directorul general al ”Chateau Vartely”.

Acesta consideră că vinificatorii trebuie să demonstreze că în Moldova, în afară de vinurile obişnuite dulci, există şi cele de înaltă calitate.

"Există Moldova ieftină, la fel cum există şi Spania ieftină. Cu toate acestea, consumatorul înţelege că pentru un vin de categoria "grand-reserve" din Rioja acesta va trebuie să plătească mai mult. Este important să fie informat consumatorul că există vinuri moldoveneşti de înaltă calitate, deși costă mai mult, merită, şi sînt mai ieftine decît vinurile din Rioja sau cele franceze", a spus Muntean.

Top-managerul de la ”Chateau Vartely” conştientizează că această idee presupune o muncă anevoioasă, rezultatul căreia nu va fi observat imediat.

"Realizarea acesteia necesită de la cinci ani în sus", a conchis Dumitru Muntean.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав