Arşiţa stiri: 232
Transnistria stiri: 1422
Preşedintele stiri: 4130

UE consideră 'neverosimilă' suma de 160 de miliarde de euro, cerută de Kiev pentru trecerea la standardele europene

29 noi. 2013,, 09:48   Externe
3098 1
Foto: ora-news.com
Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, consideră 'disproporţionată' suma de 160 de miliarde de euro, avansată de puterea de la Kiev pentru reglementarea adaptării Ucrainei la zona de liber schimb cu Uniunea Europeană, relatează, din Vilnius, agenţia de presă Interfax.

'Suma de 160 de miliarde de euro, invocată ca reprezentînd costurile ce trebuie decontate Ucrainei (asociate punerii în aplicare a zonei de liber schimb cu UE) este disproporţionată şi neverosimilă', a afirmat Fule, în cadrul unui forum al oamenilor de afaceri, ce se desfăşoară joi la Vilnius, înaintea summitului Parteneriatului Estic, care se va deschide oficial în cursul serii.

Această cifră, dacă ar fi de raportată la următorii zece ani, constituie aproximativ 10% din PIB-ul Ucrainei', a indicat oficialul european, îndemnînd oamenii de afaceri ucraineni să acorde mai multă atenţie beneficiilor pe care le va aduce regimul de liber schimb cu UE. 'Nu îmi place faptul că oamenii de afaceri din Ucraina evocă mai mult costurile decît investiţiile şi modernizarea', a subliniat comisarul european.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a declarat anterior că pentru trecerea la standardele UE, Ucraina ar avea nevoie de cel puţin 20 de miliarde de dolari pe an, iar pînă în 2017 de aproximativ 160 miliarde de euro.

Această cifră a fost calculată de experţii Academiei Naţionale de Ştiinţă a Ucrainei, care au luat în calcul totul, de la costurile suportate de companiile ucrainene în procesul de trecere la reglementările tehnice ale UE, pînă la îmbunătăţirea condiţiilor de mediu şi închiderea unor centrale nucleare.

Astfel, oamenii de ştiinţă ucraineni au calculat că pentru 'euro-renovarea' ţării, Ucraina ar avea nevoie de circa 15-20 de miliarde de euro anual. 'Găsirea resurselor în acest scop devine o problemă de maximă urgenţă', au rezumat ei, într-un studiu pe care Viktor Ianukovici se bazează în negocierile sale cu UE.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав