Cutremure stiri: 502

Valeriu Lazăr: Moldova și Belarus au purces la realizarea unor proiecte mai complicate în domeniul cooperării industriale

10 dec. 2013,, 10:50   Economie
3300 0
Foto: noi.md
Republica Moldova și Belarus au început o etapă nouă de colaborare, trecînd la realizarea unor proiecte mai complicate, inclusiv în domeniul cooperării industriale, transmite NOI.md. O declarație în acest sens a fost făcută de vicepremierul, ministrul Economiei al Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, rezumînd totalurile cooperării moldo-belaruse în anul 2013, la încheierea celei de-a 15-a ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-belaruse pentru cooperare comercial-economică. Valeriu Lazăr a subliniat că au fost realizate aproape toate obiectivele trasate la ședința precedentă a comisiei, care s-a desfășurat în anul 2012 la Minsk. Astfel, părțile au purces la realizarea proiectelor de parteneriat, lansînd producția comună pe piețele unor țări terțe.

Ministrul Economiei a menționat că, potrivit datelor părții moldovenești, volumul schimburilor comerciale moldo-belaruse, în ianuarie-septembrie 2013, a crescut cu 6%, Belarusul fiind un partener comercial foarte important pentru Moldova.

În structura schimburilor comerciale bilaterale economiile celor două state se completează reciproc. Moldova importă din Belarus mărfuri necesare pentru funcționarea economiei și pentru consumatorii finali, care nu se produc în Moldova. Aceeași situație se atestă și în structura exportului moldovenesc în Belarus. Valeriu Lazăr și-a exprimat satisfacția în legătură cu faptul că din Belarus în Moldova sînt livrate tot mai multe „semifabricate” pentru producția industrială, precum și în legătură cu semnarea la Chișinău a mai multor acorduri și contracte, subliniind că acestea vor contribui la intensificarea schimburilor comerciale bilaterale.

Valeriu Lazăr a subliniat că în cadrul ședinței comisiei s-a discutat despre procesul de integrare europeană a Moldovei și părțile au identificat domenii de interes reciproc care demonstrează că republica își face prieteni noi, dar nu-i uită pe cei vechi. Ministrul Economiei a menționat că apariția unor noi oportunități în procesul de asociere politică și integrare economică a Moldovei cu UE deschide noi posibilități pentru extinderea cooperării cu Belarus.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав