Cutremure stiri: 502

Iurie Roşca: Declaraţiile lui Traian Băsescu sînt o imixtiune directă în afacerile interne ale Republicii Moldova

13 dec. 2013,, 12:16   Societate
4565 4
Foto: noi.md
„Declaraţiile preşedintelui român Traian Băsescu privind unirea Republicii Moldova cu România reprezintă o imixtiune directă în afacerile interne ale Republicii Moldova”, consideră fondatorul Partidului Popular Creştin Democrat, renumitul politician Iurie Roşca.

Solicitat de „Infotag” să dea o apreciere acestor declaraţii, politicianul a menţionat că ele „vădesc o iresponsabilitate politică gravă şi contribuie la incendierea situaţiei politice din Republica Moldova”.

„De asemenea, aceste declaraţii agravează tendinţele secesioniste în regiunea transnistreană, destabilizează situaţia din Găgăuzia şi pot conduce în cel mai direct mod la conflicte politice majore în interiorul ţării, iar, în definitiv, la destrămarea teritorială a ţării noastre, cu consecinţe deosebit de grave”, a spus Iurie Roşca.

Politicianul şi-a exprimat regretul că pînă în acest moment nici preşedintele Republicii Moldova şi nici o altă autoritate de prim rang a ţării „nu a găsit de cuviinţă să-l atenţioneze public pe Traian Băsescu asupra inadmisibilităţii practicării unui limbaj intolerant şi agresiv în raport cu Moldova”.

„Sunt extrem de curios să aflu opinia partenerilor occidentali ai României asupra improvizaţiilor lui Traian Băsescu, deoarece acestea nu se încadrează nici în rigorile dreptului internaţional şi nici în principiul de bună vecinătate între state”, a precizat sursa citată.

În opinia politicianului, apartenenţa la o singură cultură, faptul că vorbim o singură limbă şi avem o istorie comună, nu-i permite preşedintelui român să manifeste un comportament atît de provocator şi o atitudine arogantă faţă de Republica Moldova.

„Moldova este stat independent şi poate să-şi decidă singură destinul său istoric, fără nicio imixtiune din afară”, a spus Roşca.

Politicianul consideră că dacă Republica Moldova ar avea o guvernare responsabilă, atunci ministerul de externe ar trebui să-l convoace imediat pe ambasadorul României la Chişinău pentru a-i cere explicaţii pe marginea ultimelor declaraţii ale preşedintelui României.

„Lipsa unei astfel de iniţiative însă ar putea vădi lipsă de voinţă politică, precum şi obedienţă faţă de autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Bruxelles”, consideră Iurie Roşca.

În această săptămînă preşedintele României Traian Băsescu a declarat în cadrul unui interviu pentru un post românesc de televiziune că „după expirarea mandatului său de preşedinte se va antrena personal într-un proces de explicare a necesităţii de unire dintre cele două state, deoarece ambele au nevoie unul de celălalt”. În acelaşi timp, preşedintele român recunoaşte că nu este un proiect ce ar putea avea loc în viitorul apropiat.

„Dacă în România peste 70% din populaţie vor unirea cu Republica Moldova, peste Prut procentajul este mult sub 50%. Un astfel de proiect este fundamental dependent de voinţa poporului", a adăugat Traian Băsescu.

Anterior, Traian Băsescu a declarat că după intrarea României în NATO şi UE, România are ca proiect fundamental de ţară unirea cu Republica Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав