Cutremure stiri: 506

În Moldova termenul de racordare la rețeaua electrică pentru agenţii economici a fost redus de la 140 pînă la 70 de zile

16 dec. 2013,, 09:00   Economie
3676 0
Foto: noi.md
În Moldova termenul de racordare la rețeaua electrică pentru agenţii economici a fost redus de la 140 pînă la 70 de zile, transmite NOI.md. Executivul a aprobat o serie de amendamente la Legea cu privire la energia electrică în scopul simplificării procedurii de racordare la rețeaua electrică de către consumatorii casnici și noncasnici în vederea îmbunătățirii indicatorului ”acces la electricitate”, prezentat în raportul Băncii Mondiale ”Doing Business”. În anul 2013 Moldova a obținut la acest capitol cel mai mic punctaj în ratingul Băncii Mondiale, ocupînd locul 161 din 185 de state incluse în clasament.

Un element important al proiectului de lege este simplificarea procedurii de racordare la rețeaua energiei electrice a operatorilor rețelei de transport sau a rețelei de distribuție de către potențialii consumatori. Conform noilor prevederi, responsabili de racordare la rețeaua energiei electrice sînt operatorii rețelei electrice de transport și operatorii rețelei electrice de distribuție. Aceștia sînt responsabili pentru lucrările de proiectare și construcție a rețelelor electrice în vederea racordării potențialilor solicitanți în regim de ”ghișeu unic”.

Termenul de eliberarea a avizului de racordare de către operatorul rețelei de distribuție nu va depăși 10 zile. Termenul de racordare a instalaţiei de utilizare la reţeaua electrică de distribuţie de tensiune joasă (0,4 kV) nu va depăşi 10 zile lucrătoare pentru cazurile care nu necesită lucrări de terasament, iar pentru celelalte cazuri, termenul de racordare nu va depăşi 40 de zile lucrătoare. Termenul de racordare a instalaţiei de utilizare la reţeaua electrică de distribuţie de tensiune medie (6,10 kV) nu va depăşi 60 de zile lucrătoare. Astfel, termenul maxim de racordare pentru agenții economici la rețeaua electrică se va reduce de două ori, de la 140 la 70 de zile. Pentru toate aceste cazuri potențialul solicitant va achita tariful de racordare, care va fi stabilit de ANRE în baza metodologiei aprobate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав