Cutremure stiri: 506

Întrebările adresate cetățenilor în cadrul referendumului din Găgăuzia

18 dec. 2013,, 12:53   Societate
2544 0
Foto: moldnews.md
Autorităţile autonomiei găgăuze se pregătesc să desfăşoare un referendum privind atitudinea cetăţenilor faţă de vectorul politicii externe a Republicii Moldova. Potrivit agenţiei "Infotag", deputaţii din Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) au adoptat, marţi, mai multe decizii în vederea creării condiţiilor pentru organizarea referendumului.

Legislatorii autonomiei au aprobat, în prima lectură, Codul Electoral propriu, în baza căruia intenţionează să desfăşoare referendumul programat pentru 2 februarie 2014.

"Trebuie să ducem iniţiativa pînă la capăt şi să desfăşurăm referendumul. Poporul trebuie să aibă dreptul să se exprime, pentru ca la adoptarea deciziilor viitoare să se țină cont de opiniile oamenilor", a declarat unul din iniţiatorii referendumului, şeful Comisiei juridice a APG, Ivan Burgudji.

În pofida divergenţelor dintre majoritatea parlamentară şi adepţii başcanului Găgăuziei, care fac parte din fracţiunea partidului "Găgăuzia Unită", toţi susţin unanim că referendumul trebuie să aibă loc, contrar deciziei Judecătoriei raionale Comrat, care a anulat desfăşurarea acestuia, la sesizarea Cancelariei de Stat. Adunarea Populară a Găgăuziei a prevăzut 1,4 mil. lei pentru desfăşurarea referendumului, în bugetul pentru anul 2014.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei, Valentina Lisnic, a declarat pentru presa locală că pentru desfăşurarea referendumului, pe 2 februarie, pe teritoriul autonomiei urmează să fie deschise 64 de secţii de votare, iar locuitorii regiunii vor primi cîte trei buletine, două fiind de aceeaşi culoare.

"Pe un buletin va fi întrebarea legată de referendumul legislativ ("Sînteţi de acord cu adoptarea proiectului de lege anexat al UTA Găgăuzia "Privind statutul amînat al poporului Găgăuziei cu privire şa autodeterminarea pe plan extern?"), a precizat Lisnic.

Potrivit sursei citate, răspunsul la această întrebare va servi drept temei pentru adoptarea deciziei APG privind realizarea dreptului la autodeterminare de către autonomie, în cazul în care R. Moldova îşi va pierde statalitatea.

Celelalte două întrebări se referă la vectorul de politică externă al Republicii Moldova în cadrul referendumului consultativ. Acestea vor fi următoarele: "Aprobaţi cursul vectorului de dezvoltare politică externă al Republicii Moldova, îndreptat spre aderarea la Uniunea Vamală Comunitatea Economică Eurasiatică (Rusia-Belarus-Kazahstan)?" şi " Aprobaţi cursul vectorului de dezvoltare politică externă al Republicii Moldova, îndreptat spre aderarea la Uniunea Europeană?".

Variantele de răspuns vor fi aceleaşi pe toate cele trei buletine: "Da" şi "Nu".

Lisnic a spus că CEC a adoptat deja hotărîrea de acreditare a observatorilor naţionali. Acest statut îl pot obţine reprezentanţii partidelor, ai mişcărilor social-politice şi ai blocurilor electorale. Membrii CEC-ului au aprobat şi regulamentul cu privire la observatorii care vor monitoriza votul.

Noul Cod Electoral al Găgăuziei, aprobat în prima lectură, va intra în vigoare înaintea referendumului şi prevede înfiinţarea în autonomie a unei Comisii Electorale Centrale cu statut permanent.

APG planifică să încheie în timpul apropiat şi formarea sistemului judecătoresc autonom propriu. În particular, se preconizează transformarea Curţii de Apel Comrat în Curtea de Apel a Găgăuziei, dar şi înfiinţarea analogului propriu al Curţii Constituţionale - Tribunalul Regulamentului (Constituţiei) Găgăuziei. Tribunalul urmează să exercite controlul corespunderii actelor normative adoptate în autonomie cu normele Regulamentului Găgăuziei (Gagauz Yeri). Anterior, aceste funcţii aparţineau Curţii de Apel Comrat, care nu o dată, la sesizarea Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, a anulat deciziile autorităţilor regionale, incomode pentru Chişinău.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав