Cutremure stiri: 502

Letonia: Trecerea la euro a fost urmată de un val de plîngeri privind creșterea prețurilor

11 ian. 2014,, 09:00   Externe
4947 1
Foto: kasjauns.lv
Tot mai mulți locuitori din Letonia se plîng de creșterea prețurilor pe care ar fi provocat-o trecerea, la 1 ianuarie, la moneda europeană comună. Centrul pentru protecția drepturilor consumatorilor din această republică baltică a înregistrat, numai în prima săptămînă de la aderarea la zona euro, 425 de plîngeri legate de acest lucru, informează, vineri, ITAR-TASS.

După cum precizează serviciul de presă al centrului, în 40% dintre cazuri locuitorii se plîng de creșterea prețurilor după schimbarea valutelor, în alte 25% — de convertirea eronată, precum și de alte încălcări. În afară de aceasta, au fost înaintate plîngeri împotriva unor comercianți, care refuză să primească bancnote mari în lați (moneda letonă) sau euro, și nici mărunțiș.

Cu toate acestea, potrivit datelor ultimei monitorizări a prețurilor din Letonia, prețurile la majoritatea mărfurilor și serviciilor — 96,2% dintre ele — au rămas neschimbate la sfârșitul lunii trecute. O creștere a prețurilor a fost fixată în 2,3% dintre cazuri, iar o scădere — în 1,6%.

De la 1 ianuarie 2014, Letonia a devenit cel de-al 18-lea stat membru al zonei euro. Din 1 octombrie 2013 pînă în 30 iunie 2014, prețurile la mărfuri și servicii sunt indicate în Letonia în două valute, în funcție de cursul de schimb, stabilit la nivelul de 0,702804 lați pe euro. După aderarea la zona euro, pentru o perioadă de două săptămâni vor circula ambele unități monetare, însă restul este dat exclusiv în euro.

Potrivit Ministerului Economiei, creșterea prețurilor în urma introducerii euro ar putea fi, în Letonia, de 0,2-0,3%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав