X 
Cutremure stiri: 502

Reforma justiţiei, combaterea corupţiei şi libertatea de exprimare vor fi prioritare în cooperarea Republicii Moldova cu UE

17 ian. 2014,, 13:22   Societate
4579 2
Foto: bzmen.net
Domeniile prioritare în cooperarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în cadrul Agendei de asociere vor viza statul de drept, reforma justiţiei, combaterea corupţiei şi libertatea de exprimare.

Agenţia „Infotag” relatează, cu referire la Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, că priorităţile au fost definite în timpul primei runde de consultări asupra Agendei de asociere, care s-a încheiat la Chişinău.

Potrivit comunicatului, cooperarea în politica externă va avea ca scop prevenirea conflictelor şi gestionarea crizelor. În cadrul primei runde de negocieri, o atenţie deosebită a fost acordată capitolului justiţie, libertate şi securitate, în special cu privire la protecţia datelor cu caracter personal, migraţia şi azil, reforma poliţiei, combaterea crimei organizate si managementul frontierei.

„De asemenea, au fost evaluate obiectivele de cooperare în domeniul economic. În context a fost discutat sprijinul pe care Uniunea Europeană îl va acorda Republicii Moldova în asigurarea unei economii de piaţă funcţionale, în baza armonizării graduale a legislaţiei naţionale cu cea europeană, urmărind consolidarea stabilităţii macroeconomice, a unui sistem financiar robust şi a unei balanţe de plăţi durabile”, se arată în comunicat.

În discuţiile asupra aspectelor legate de comerţ, „părţile au avut o viziune comună asupra acţiunilor prioritare în vederea aplicării prevederilor Acordului de creare a zonei de liber schimb (DCFTA)”, acordînd o atenţie specială concurenţei, drepturilor de proprietate intelectuală, măsurilor sanitare şi fitosanitare, statisticii comerciale şi măsurilor de eliminare a barierelor tehnice în calea comerţului.

În urma consultărilor de la Chişinău, textul Agendei de asociere a fost în mare parte agreat, urmînd a fi definitivat la runda următoare, care va avea loc la Bruxelles la finele lunii februarie curent.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав