Cutremure stiri: 506

Chişinău şi Tiraspol au convenit asupra unui control comun al şcolilor moldoveneşti din Transnistria

28 ian. 2014,, 12:10   Societate
2490 0
Foto: evz.ro
Experţi din Moldova şi Transnistria vor verifica în comun normele sanitaro-igienice şi antiincendiare din şcolile cu predare în baza grafiei latine din regiune. La un astfel de acord s-a ajuns ieri, în cadrul şedinţei comune a grupurilor de experţi pentru educaţie, care a avut loc la oficiul Misiunii OSCE de la Chişinău.

Surse din cadrul Ministerului Educaţiei au comunicat pentru agenţia „Infotag” că partea moldovenească s-a pronunţat pentru încetarea acţiunilor unilaterale şi excluderea presiunii sub orice formă asupra conducerii şi angajaților şcolilor din regiune, subordonate Chişinăului.

Totodată, a fost enunţată disponibilitatea de a elabora un set de măsuri pentru soluţionarea problemelor care apar şi funcţionarea continuă a instituţiilor de învăţămînt. Printre aceste măsuri Chişinăul vede asigurarea şcolilor cu materiale metodice, produse şi alte obiecte necesare; libera circulaţie a elevilor şi pedagogilor; condiţii decente pentru studii; stabilirea unor tarife nediscriminatorii pentru serviciile comunale.

Reprezentanţii ministerului au mai propus ca la vizitarea şcolilor de către participanţii la procesul de negocieri şi experţi să participe şi profesorii şi directorii şcolilor transnistrene, cu scopul de a face schimb de experienţă cu colegii moldoveni.

În cadrul întrevederii au fost examinate subiectele achitării arendei pentru încăpere, în incinta cărora funcţionează aceste instituţii, necesitatea acordării de către aceştia a rapoartelor financiare, de contabilitate, precum şi achitarea impozitelor corespunzătoare de persoanele care activează în cadrul acestor instituţii din Transnistria.

Potrivit MAE al regiunii, partea moldovenească „nu era pregătită pentru un dialog pe marginea unui şir de subiecte care necesită soluţionare urgentă”. În particular, aceste aspecte vizează „achitarea impozitelor de către angajaţii şcolilor moldoveneşti din regiune la bugetele locale din Transnistria”.

Totodată, ministrul Educaţiei al autoproclamatei RMN, Svetlana Fadeeva, s-a arătat mulţumită de decizia luată, care vizează inspectarea multilaterală a acestor instituţii de învăţămînt.

„Am reuşit să ajungem la un acord conform căruia, în perioada 10-20 martie, va fi efectuată o inspectare de către grupul comun, compus din reprezentanţii staţiei sanitaro-epidemiologice din regiune, Serviciului Pompieri, Serviciul Monitorizării de Stat, Ministerul Educaţiei din Transnistria şi din Moldova, iar în calitate de mediatori – specialişti ai OSCE”, a spus aceasta în interviul acordat Agenţiei de Presă „Novosti Pridnestrovia”.

Potrivit Svetlanei Fadeeva, la unele şcoli moldoveneşti termenul arendării a expirat în iunie 2013, însă contractele nici pînă acum nu au fost prelungite.

„Sîntem dispuşi la dialog, dar partea moldovenească s-a eschivat de la discuţia pe marginea acestui subiect, făcînd aluzie la faptul că au nevoie de a studia suplimentar condiţiile contractelor, pe care le-am trimis încă în septembrie 2013”, a spus ministrul.

De asemenea, Fadeeva este nemulţumită de faptul că „pedagogii şcolilor moldoveneşti nu achită impozitele, deși pensiile le vor primi în Transnistria”.

Aceasta şi-a exprimat speranţa că în cadrul următoarei şedinţe a grupurilor de experţi aceste probleme vor fi soluţionate, la fel ca şi problema legalizării documentelor transnistrene din domeniul educaţiei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав