X 
Cutremure stiri: 502

În cursa pentru şefia Academiei de Știinţe a Moldovei s-au înscris patru candidaţi

18 feb. 2014,, 09:37   Societate
3899 1
Foto: noi.md
La funcţia de preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) aspiră patru candidaţi – directorul Institutului de Fizică Aplicată din cadrul AŞM, Leonid Culiuc, academicianul Valeriu Pasat, preşedintele Consiliului Naţional pentru Acreditate şi Atestare, academicianul Valeriu Canţer, şi actualul preşedinte al instituţiei, Gheorghe Duca. Termenul limită de depunere a dosarelor a expirat luni seară.

Solicitat de "Infotag", secretarul comisiei de organizare a concursului, Ion Vîrţanu, a menţionat că, cel mai probabil, miercuri va avea loc şedinţa comisiei de alegere a preşedintelui AŞM, la care vor fi examinate dosarele participanţilor, după care acestea vor fi scanate şi publicate pe site-ul Academiei.

Surse din cadrul Academiei au relatat că lupta va fi una foarte strînsă, ţinînd cont de faptul că "toţi cei patru candidaţi sînt personalităţi notorii şi merită să deţină această funcţie".

Noul preşedinte al instituţiei va fi ales pe data de 17 aprilie de către Adunarea generală a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care întruneşte 78 de doctori habilitaţi şi 97 de membri titulari şi corespondenţi ai AŞM. Acesta va fi ales prin vot închis cu 50%+1 din voturile numărul participanților la alegeri, însă nu mai puţin de 2/3 din numărul de membri ai Adunării generale.

Potrivit regulamentului de participare la concurs, candidaţii la funcţia de preşedinte al Academiei trebuie să cunoască limba engleză şi să aibă o experienţă de cel puţin cinci ani de activitate managerială.

Gheorghe Duca conduce AŞM din anul 2004, cînd a fost numit în această funcţie printr-un decret al preşedintelui de atunci al ţării, Vladimir Voronin. Ulterior, în anul 2008 acesta a fost ales în funcţia de preşedinte al AŞM pentru un mandat de şase ani, în rezultatul unui concurs. Legea prevede că preşedintele instituţiei nu poate fi ales mai mult de două mandate consecutiv. Deşi unii consideră că Duca nu este în drept să pretindă această funcţie, alţii, inclusiv Duca, consideră că în prezent a expirat primul lui mandat, deoarece în anul 2004 acesta a fost numit, şi nu ales, în funcţia de preşedinte al AŞM. Pentru a clarifica situaţia, Gheorghe Duca a solicitat opinia Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, care i-a dat un aviz pozitiv.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав