X 
Cutremure stiri: 506

Ucrainenii din Moldova au marcat 200 de ani de la nașterea lui Taras Șevcenko (VIDEO)

10 mar. 2014,, 17:59   Societate
5017 0
Foto: noi.md
Legenda mustăcioasă a Ucrainei – așa este supranumit în patrie acest renumit poet, prozaic și dramaturg. Pentru toți vorbitorii de limbă ucraineană Taras Șevcenko reprezintă același patrimoniu cultural cum este Eminescu pentru moldoveni și Pușkin pentru ruși. În ziua marcării a 200 de ani de la nașterea poetului, poeziile lui au răsunat în toată lumea, inclusiv în Moldova.

„UNESCO a desemnat anul 2014 ca fiind Anul lui Șevcenko”, a relatat pentru NOI.md președintele Comunității Ucrainene din Moldova, Nicolae Oleinic. „Ucrainenii din Moldova au marcat 200 de ani de la nașterea lui Taras Șevcenko prin depuneri de flori la monumentul poetului, recitaluri de poeme și poezii. Sub egida Ministerului Educației, astăzi, la Liceul Teoretic „Neciui-Levițki” se desfășoară tradiționala Olimpiadă la limba și literatura ucraineană. În Moldova activează peste 50 de instituții de învățămînt în care se studiază limba ucraineană. De menționat că aceasta face parte din Programul de stat privind renașterea limbilor popoarelor care locuiesc în Moldova”, a menționat Oleinic.

Situația din Ucraina rămîne cel mai discutat subiect printre comunitatea ucraineană.

„Poziția organizațiilor ucrainești din Moldova privind evenimentele din Kiev și Crimeea este 'a nu face rău'. Ne adresăm tuturor părților să facă tot posibilul pentru a evita vărsările de sînge și a soluționa criza pe cale pașnică”, a spus Oleinic.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав