X 
Cutremure stiri: 502

Autoritățile moldovene: Asocierea Moldovei cu UE nu va bloca economia Transnistriei

24 mar. 2014,, 12:35   Societate
3762 5
 Asocierea Moldovei cu UE nu va bloca economia Transnistriei
Foto: noi.md
Producătorii din regiunea transnistreană vor beneficia de toate avantajele acordate de Acordul de liber schimb RM-UE şi îngrijorările Tiraspolului că documentul va bloca economia Transnistriei sînt nefondate. O astfel de opinie au exprimat vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, şi viceministrul Economiei, Octavian Calmîc, la postul de televiziune Moldova-1.

Potrivit agenţiei "Infotag", viceminiştrii au negat afirmaţiile autorităţilor autoproclamatei RMN că apropierea Moldovei de UE ameninţă economia regiunii.

"Din momentul în care acordul va intra în vigoare, întreprinderile Transnistriei vor beneficia, ca şi agenţii economici din Republica Moldova, de toate regimurile preferenţiale. Este vorba, în primul rînd, de industria uşoară şi constructoare de maşini, precum şi de producere a cimentului. Şi ar fi o mare omisiune dacă nu s-ar folosi de aceste beneficii", consideră Calmîc.

Carpov califică afirmaţiile liderilor de la Tiraspol "despre o nouă blocadă a Transnistriei din partea Moldovei" drept o tentativă de a prezenta regiunea "ca o victimă, pentru a obţine dividende de la Moscova".

"Guvernul a pledat pentru anularea accizelor pentru importul materiei prime de către agenţii economici din Transnistria, a taxelor ecologice, precum şi a taxelor pentru deservirea vamală. Imediat ce proiectul de lege va fi votat de Parlament, regiunea transnistreană nu va mai fi supusă dublei impozitări. Ei doar încearcă să-şi creeze imaginea unei victime", este convins viceministrul.

Potrivit statisticii oficiale, furnizările de mărfuri din RMN în UE, precum şi a Moldovei şi Ucrainei, depăşesc 80% din exportul regiunii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав