X 
Cutremure stiri: 506

Ministerul Agriculturii nu dispune de informaţii despre permisiunea de a importa produse alcoolice din Moldova în Rusia

26 mar. 2014,, 09:50   Economie
3784 0
Interzicerea importului de băuturi alcoolice în Rusia
Foto : unimedia.info
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a manifestat interes faţă de companiile care au primit permisiunea de a exporta produse alcoolice în Rusia şi intenţionează să discute această situaţie cu reprezentanţii Rospotrebnadzorului.

Viceministrul Agriculturii Sergiu Gheţiu a comunicat agenției "Infotag" că "Ministerul nu dispune de informaţii referitoare la ridicarea restricţiilor pentru importul de produse alcoolice moldoveneşti".

"La momentul actual ştim doar despre permisiunea Rospotrebnadzorului de a prezenta pentru expertiză produse ale cinci combinate de vinificaţie din sudul Moldovei. Acestea sînt "Vinurile Comratului", "Tomai Winex", "Invinprom", "Cazaiac Vin" şi "Vinăria Bostavan". În privinţa altor întreprinderi de vinificaţie restricţiile au rămas în vigoare", a menţionat viceministrul.

În același timp, başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a comunicat marţi, aflîndu-se la Moscova, despre ridicarea interdicţiilor pentru importul de produse alcoolice moldoveneşti. Potrivit lui, "în Rusia deja a fost trimis primul vagon cu vinuri produse în Găgăuzia" şi acest exemplu curînd va fi urmat şi de alţi producători de vinuri din Cahul, Cimişlia, Taraclia, Basarabeasca şi Bălţi.

Din 1 septembrie 2013, Rospotrebnadzor a suspendat importurile de vinuri moldoveneşti pe piaţa Rusiei sub pretextul că acestea ar fi de calitate proastă şi ar lipsi controlul corespunzător din partea autorităţilor Republicii Moldova. Potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, interdicţia a adus prejudicii de peste 30 de milioane de dolari. În ultima perioadă, Moldova a redus exporturile de vinuri către Rusia pînă la 26%, iar cele de băuturi alcoolice tari, inclusiv divinuri, lichioruri şi votcă – pînă la 22%. Înainte de primul embargou impus de Rusia, care a interzis importurile de produse alcoolice din Republica Moldova în martie 2006, exportul acestora pe piaţa rusă atingea un nivel de 80%, iar veniturile depăşeau 320 de milioane de dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав