X 
Cutremure stiri: 506

„Nezavisimaia Gazeta”: Partidul Regiunilor va fi susținut de Kremlin

26 mar. 2014,, 11:30   Societate
4468 5
Foto: gagauzinfo.md
Publicația „Nezavisimaia Gazeta” dispune de informație potrivit căreia, după ce Formuzal a invitat colaboratorii „Berkut”-ului ucrainean la tratament în Găgăuzia, acesta a fost primit la Kremlin. Nu este exclus că Partidul Regiunilor condus de bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, va fi susținută de Rusia la alegerile parlamentare din Moldova, de rînd cu partidele de stînga. „Scopul acestei susțineri este constituirea unei noi coaliții în Parlamentul Moldovei, mai loiale față de Rusia”, scrie NOI.md cu referire la publicația rusă.

Potrivit sursei citate, „după ce Moldova s-a alăturat sancțiunilor UE împotriva Rusiei, Chișinăul trebuie să se aștepte la noi interdicții la exportul de vinuri, divinuri, fructe și legume în Rusia”.

„Săptămîna trecută, șeful politicii externe a UE, Catherine Ashton, a comunicat că Moldova s-a alăturat sancțiunilor UE în legătură cu situația din jurul Ucrainei. Viceministrul de externe al Moldovei Valeriu Chiveri a confirmat această informație, menționînd că decizia a fost luată la indicația personală a premierului Iurie Leancă. Leancă nu a confirmat, dar nici infirmat informația. Guvernul Moldovei nu a făcut declarații oficiale privind afirmația lui Ashton”, scrie „Nezavisimaia Gazeta”.

„În schimb, o declarație la acest subiect a fost făcută de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care a subliniat că așteaptă explicații de la Moldova. Problema constă în faptul că în lista neagră a UE a fost inclus și Rogozin, care este copreședinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse și reprezentant special al președintelui Rusiei pentru Transnistria. Astfel, în situația creată vicepremierul rus nu poate intra pe teritoriul Moldovei”, scrie publicația rusă citindu-l pe Rogozin, care a scris pe pagina sa din Twitter: „Aș dori să primesc de la conducerea Moldovei măcar cîteva comentarii, pentru a clarifica relațiile noastre”.

Publicația rusă indică, de asemenea, că „în afară de Transnistria, în Moldova mai există regiuni care susțin Rusia, de exemplu, Autonomia Găgăuză sau orașul Bălți vorbitor de rusă și în genere întreg nordul țării”.

Potrivit deputatei Irina Vlah, după evenimentele din Crimeea, la aceasta au început să se gîndească și autoritățile de la Chișinău. Astfel, președintele Parlamentului, Igor Corman, a creat o comisie specială din care fac parte deputați din diferite fracțiuni. Scopul comisiei este stabilirea unui limbaj comun cu găgăuzii. „Ce-i drept, Guvernul încă nu s-a preocupat de această problemă, de aceea astăzi o delegație a găgăuzilor se află la Moscova”, a mai spus Vlah, citată de „Nezavisimaia Gazeta”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав