Cutremure stiri: 502

Coaliţia de guvernare şi opoziţia au ajuns la un consens privind data desfăşurării alegerilor parlamentare

1 apr. 2014,, 12:29   Politică
5314 7
Foto: noi.md
Coaliţia pentru Guvernare Pro-Europeană (CGPE) şi Partidul Comuniştilor (PCRM), de opoziţie, au ajuns la un compromis în privinţa datei de desfăşurare a alegerilor parlamentare. Această informaţie a fost confirmată pentru "Infotag" de surse din cadrul conducerii Partidului Liberal Democrat, Partidului Democrat şi a Partidului Comuniştilor.

Potrivit surselor din CPEG, cele mai mari fracţiuni parlamentare sînt dispuse să semneze un acord de desfăşurare a alegerilor parlamentare anticipate deja în iunie anul curent, precum şi să opereze un şir de modificări tehnice la Codul electoral şi Constituţie. Amendamentele vizează reducerea duratei campaniilor electorale de la două luni la şase săptămîni, precum şi exclude demiterea parlamentului într-un termen mai mic de şase luni pînă la alegerile parlamentare ordinare.

Iniţiatorii negocierilor sînt liberalii democraţi. Drept motiv a servit un sondaj sociologic închis, desfăşurat la solicitarea PLDM, care vizează nu doar preferinţele electoratului, dar şi poziţia alegătorilor faţă de subiectele de mare rezonanţă. Propriii analişti, precum şi experţii invitaţi din străinătate, sînt de că pentru Partidul Liberal Democrat ar fi mai avantajos să participe la campanie în vara anului 2014, anticipînd alegerile ordinare. Experţii au calculat că cel mai mare partid din cadrul CPEG ar putea pierde din rating, fiind ţinta atacurilor opoziţiei.

La solicitarea deputaţilor – lideri regionali ai PLDM, au fost iniţiate negocieri cu Partidul Comuniştilor, care de ceva timp încearcă să obţină desfăşurarea alegerilor anticipate. Liderii fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ şi Tudor Deliu, au comunicat celor din opoziţie că sînt dispuşi să susţină solicitările acestora cu privire la alegerile anticipate "în semn de asigurare a voinţei alegătorilor, indiferent de apartenenţa politică".

Totodată, liberalii democraţi au solicitat comuniştilor să renunţe, pînă la alegeri, la ideea de destituire a guvernului Leancă sau a unui anumit ministru. Surse din cadrul PLDM au menţionat că "comuniştii nu au avut de ales, deoarece nu puteau să renunţe la propriile promisiuni de a obţine demiterea parlamentului". Totodată, PLDM şi liderul său, Vlad Filat, şi-au asumat obligaţiunea de a-l convinge pe preşedintele Nicolae Timofti să semneze decretul corespunzător, după consultările cu fracţiunile parlamentare.

În paralel, liderii CPEG întreprind tentative de a accelera semnarea Acordului de asociere cu UE, concomitent cu intrarea în vigoare a deciziei de liberalizare a regimului de vize – pînă la finele lunii aprilie. La rîndul lor, comuniştii vor da o promisiune în scris de a nu zădărnici procesul de ratificare a Acordului cu UE, iar imediat după ratificarea documentul în parlament, de a stabili data alegerilor anticipate. Luînd în calcul reducerea duratei campaniilor electorale, alegerilor pot avea loc la finele lunii iunie – începutul lunii iulie, iar noul parlament îşi va începe activitatea în septembrie. Acest fapt va permite respectarea legislaţiei şi desfăşurarea unei sesiuni complete a parlamentului – potrivit Constituţiei, sesiunea de toamnă-iarnă se începe în septembrie şi se încheie în decembrie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав