X 
Cutremure stiri: 502

Avocat: Unii reprezentanţi ai organelor de drept fac din detenţia ilegală o afacere

16 mai. 2014,, 10:52   Societate
4210 0
Foto: ipn.md
"Reprezentanţi ai organelor de drept din Republica Moldova – procurori, poliţişti, judecători – recurg la reţinerea unor persoane nevinovate, pe care le eliberează doar în schimbul unor sume de bani primite de apropiaţii celor reţinuţi ilegal", a spus joi, într-o conferinţă de presă, avocatul Vitalie Ţaulean.

Potrivit agenţiei "Infotag", Ţaulean a prezentat cazul clientului său Vladimir Caraman, reţinut pe 2 mai sub acuzaţia de contrabandă cu ţigări. Bărbatul a fost reţinut de către poliţiştii de frontieră la o depărtare de 10 kilometri de un caz real de contrabandă. Ulterior, poliţiştii au falsificat ora reţinerii, adăugînd la ea şapte ore. Decizia de a i se aplica arest preventiv a fost luată cu întîrziere, cînd cele 72 de ore prevăzute de lege expiraseră.

În plus, procurorul anticorupţie care se ocupă de acest caz nu a putut prezenta ordonanţe prin care ar fi fost permisă arestarea lui Vladimir Caraman sau vreun act care i-ar permite să gestioneze cazul de corupţie.

Avocatul spune că împotriva lui Caraman nu există probe plauzibile care i-ar demonstra vinovăţia. Poliţiştii au nişte încălţări, despre care spun că ar fi fost purtate de acuzat în timp ce transporta ţigări de contrabandă. Pe de altă parte, bărbatul afirmă că încălţămintea respectivă i-a fost dată chiar de poliţişti şi impus să o încalţe.

De asemenea, Caraman Vitalie este acuzat că transporta un lot de ţigări de contrabandă cu un autoturism, deşi el nu deţine permis de conducere şi susţine că nici nu a condus vreodată.

Totuşi probele prezentate de avocat nu au fost luate în considerare de către judecătorul de instrucţiune, iar Caraman a fost arestat preventiv. Avocatul Vitalie Ţaulean susţine că bărbatul a fost intimidat şi silit să recurgă la serviciile avocatului prin contract sub ameninţarea că altminteri va fi întemniţat într-o celulă cu deţinuţi bolnavi de tuberculoză. În plus, procurorul i-a impus învinuitului un avocat din oficiu, pe care nu l-a informat că Vladimir Caraman are deja un apărător în instanţă.

În consecinţă, Vitalie Ţaulean a solicitat Procuraturii Generale să investigheze cazul şi să-i tragă la răspundere pe cei care încalcă legea, dar nu a primit niciun răspuns. În opinia sa, Procuratura nu este interesată să-i pedepsească pe procurorii, poliţiştii şi magistraţii corupţi, încercîndu-se muşamalizarea acţiunilor ilegale ale reprezentanţilor organelor de drept.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав