Cutremure stiri: 506

Foaia de parcurs pentru eliminarea constrîngerilor pentru mediul de afaceri în Moldova a fost realizată în proporție de 90%

22 mai. 2014,, 17:07   Economie
3789 0
Foto: noi.md
Circa 90% din cele 44 de acțiuni prevăzute în Foaia de parcurs pentru eliminarea constrîngerilor critice în calea mediului de afaceri au fost realizate sau se află la o etapă avansată de implementare. Informația a fost comunicată de viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, care a prezentat la ședința Guvernului raportul trimestrial privind implementarea Foii de parcurs, cu date cumulative pentru perioada 25 septembrie 2013 – 15 mai 2014, relatează NOI.md.

Principalele realizări vizează perfecţionarea cadrului normativ ce reglementează activitatea antreprenorială la fiecare etapă a ciclului de viaţă a unei afaceri şi creează condiţii favorabile pentru dezvoltare, fiind adoptate un şir de legi, aprobate acte normative guvernamentale şi departamentale.

Astfel, a fost modificat Codul fiscal și a fost îmbunătățită activitatea Serviciului Fiscal de Stat și Serviciului Vamal; a fost stabilită o singură sancțiune pentru contravenţiile vamale, astfel încît agentul constatator să nu poată alege o sancţiune mai blîndă sau mai aspră pentru o singură încălcare; a fost prelungit termenul de achitare a TVA-ului şi a taxei vamale în limita de 180 de zile de la importul materiei prime, materialelor, accesoriilor, ambalajului primar și articolelor de completare, care se utilizează la fabricarea în exclusivitate a mărfurilor pentru export. Totodată, s-a obținut reducerea cu 3,5% şi, respectiv, cu 6%, comparativ cu luna ianuarie 2014, a controalelor fizice la import și export. A fost stabilit timpul maxim de 20 de minute pentru vămuirea declaraţiilor vamale pe culoar verde de vămuire și extins programul de muncă la 11 posturi vamale, care activează pe parcursul întregii săptămîni între orele 8:00 și 20:00.

De asemenea, a fost eliminată procedura de „deschidere a unui cont bancar temporar şi depunerea a cel puţin 40% din capitalul social al societăţii” în cadrul procedurii de deschidere a unei întreprinderi, a fost introdusă e-licențierea, simplificate procedurile de obţinere a actelor permisive în construcţie, care permite reducerea numărului de proceduri de la 26 la 12, a duratei de la 291 la 70 zile și a costurilor de la 17 270 de lei pînă la 5 329 de lei.

Potrivit lui Valeriu Lazăr, cele mai mari dificultăţi au apărut în procesul de instituire a „ghişeelor unice” în cadrul autorităţilor emitente de acte permisive. Astfel, din cele 57 de acte permisive pentru care urmează a fi instituite obligatoriu ghişee unice de către 15 autorităţi, la situaţia din 15 mai curent, au fost elaborate regulamente de funcționare doar de către 9 instituţii pentru 26 de acte permisive. Cea mai mare îngrijorare o reprezintă faptul că Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, în responsabilitatea căruia se află instituirea ghişeelor unice pentru eliberarea a 26 acte permisiv și pentru care, pînă în prezent, nu s-a raportat realizarea acțiunilor necesare. Valeriu Lazăr a cerut consolidarea activității comune a Cancelariei de stat și a ministerelor în promovarea actelor normative și legislative parte a reformei de reglementare, precum și autorităților publice – să-și realizeze angajamentele asumate. Printre acestea se numără revizuirea legislaţiei muncii în vederea îmbunătăţirii mediului de afaceri, elaborarea mecanismului „un singur cont al contribuabilului”, revizuirea legislaţiei fiscale cu privire la crearea premiselor pentru dezvoltarea pieţei financiare nebancare, promovarea proiectului de lege privind accesul pe proprietăţi şi utilizarea partajată a infrastructurii asociate reţelelor publice de comunicaţii electronice și altele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав