X 
Cutremure stiri: 502

Ziua de naştere a lui Pușkin, marcată la Chişinău cu recital de poezii (VIDEO)

6 iun. 2014,, 12:43   Societate
6358 0
Foto: noi.md
Astăzi, în Republica Moldova a fost sărbătorită aniversarea a 215-a a nașterii lui Alexandr Puşkin. În Parcul Central din Chișinău a avut loc ceremonia de depunere a florilor la monumentul marelui poet rus, la care au participat politicieni, diplomați și admiratori ai creaţiei poetului și chiar amatori ai poetului din țări străine. Zeci de participanţi la sărbătoare au recitat poezii ale marilor poeți ruși.

"În Republica Moldova există un mare respect pentru creaţia lui Pușkin și a scriitorilor ruși. Îi sîntem recunoscători sorţii pentru faptul că Pușkin a vizitat ţara noastră la timpul său, că în creaţia lui a abordat, tangenţial, și istoria noastră complicată. Oameni de cultură au făcut ca relațiile dintre națiuni să trezească numai sentimente bune", a declarat ministrul Culturii, Monica Babuc.

Către aniversarea lui Pușkin, în Moldova, în aceste zile (din data de 5 pînă pe 7 iunie) se va desfăşura primul Festival de Literatura Rusă "Colina Pușkin", care cuprinde un program cultural amplu.

Mîine (7 iunie), în cadrul Festivalului va avea loc celebrarea marelui poet la Casa-muzeu ce-i poartă numele, din satul Dolna. Aici, pe oaspeţi îi aşteaptă o sărbătoare a poeziei lui Pușkin, excursii prin conacul boieresc Ralli, precum şi un program concertistic vast. În acest sat, la invitația unui prieten al moşierului Ralli, poetul a fost oaspete, locuind aici în vara anului 1821. Tot aici Pușkin a întîlnit o tabără de țigani și a petrecut cîteva zile cu prototipul eroinei viitorului poem "Ţiganii", Zamfira.

Festivalul este organizat de Centrul Rus de Știință și Cultură, cu participarea Comunităţii Ruse din Moldova și cu sprijinul Ambasadei Federației Ruse și a Ministerului Culturii Republicii Moldova.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав