X 
Cutremure stiri: 506

Economia Moldovei a înregistrat, în trimestrul I, o creștere de 3,6% față de începutul anului 2013

17 iun. 2014,, 11:35   Economie
3879 4
Foto: econtext.ro
Produsul intern brut (PIB) al Republicii Moldova, în trimestrul I al anului 2014, a constituit în valoare nominală 21 de miliarde 469 de milioane de lei în preţuri curente de piaţă, fiind în creştere în termeni reali cu 3,6% faţă de ianuarie-martie 2013, transmite NOI.md.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, valoarea adăugată brută produsă în sectorul de bunuri s-a majorat cu 7,1%, în raport cu perioada similară a anului trecut, influențînd pozitiv (+1,3%) evoluţia PIB-ului.

Valoarea adăugată brută produsă în agricultură, economia vînatului, silvicultură, pescuit, piscicultură și industrie a depășit realizările perioadei respective a anului precedent respectiv cu 7,2% și 7,1%, respectiv, contribuind pozitiv (+0,3% și +1%, respectiv) la creșterea PIB-ului.

Contribuţia sectorului de bunuri la formarea PIB-ului a constituit, în perioada de referinţă, 19,9%. Valoarea adăugată brută produsă în sectorul de servicii s-a majorat, comparativ cu perioada analogică a anului precedent, cu 3,6%, contribuind la sporirea PIB-ului cu 2,3%.

Construcţiile au înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate (+8,5%), fiind urmate de comerţul cu ridicata şi cu amănuntul (+5,4%), transporturi și comunicații (+4,9%), alte activități de servicii (+2,3%). Din categoria „alte activități de servicii” majorări considerabile s-au produs pentru alte activități de servicii colective, sociale, personale și servicii acordate gospodăriilor particulare de către personalul angajat (+7,5%), activități financiare (+7%), hoteluri şi restaurante (+4,7%), tranzacţii imobiliare, închirieri şi activităţi de servicii prestate întreprinderilor (+3%).

Creșteri ușoare ale volumului de activitate s-au înregistrat în sănătate și asistență socială (+0,7%) și în administrația publică (+0,1%). Reducere a valorii adăugate brute s-a înregistrat în învățămînt (-2,8%). Contribuţia sectorului de servicii la formarea PIB-ului a constituit, în perioada de referinţă, 65,9%.

Volumul impozitelor pe produse colectat la bugetul public naţional s-a majorat cu 0,5%, în raport cu perioada similară a anului precedent, contribuind la formarea PIB-ului cu 16,9%. Consumul final a fost în creştere cu 0,4%, influențînd pozitiv (+0,5%) sporul PIB-ului. Creşterea a fost condiţionată de majorarea cu 0,6% a consumului final al gospodăriilor populaţiei. Formarea brută de capital fix a depăşit cu 8,6% realizările perioadei respective a anului precedent, contribuind în perioada de referinţă cu 23,2% la formarea PIB-ului. Exportul de bunuri şi servicii s-a majorat cu 3,4%, faţă de perioada respectivă a anului precedent, iar importul de bunuri și servicii s-a diminuat cu 0,5%.

Anterior Ministerul Economiei a redus prognoza de creștere a PIB-ului pe anul 2014 de la 4-5% pînă la 3,5%, FMI – de la 3,5% pînă la 2,25%. Totodată, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a redus prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei pe anul 2014 de la 3,5% pînă la 2%, motivînd prin criza dintre Rusia și Ucraina. Banca Mondială a redus prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei de la 4% pînă la 3%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав