Cutremure stiri: 502

Chişinăul propune Tiraspolului crearea unui spaţiu economic unic

9 iul. 2014,, 10:45   Societate
6818 3
Foto: rutowns.ru
„Autorităţile de la Chişinău propun Tiraspolului crearea unui spaţiu economic unic”, scrie publicaţia «Dialoguri transnistrene» (Nr. 8), care are ca temă principală criza bugetară din Transnistria.

Potrivit agenţiei "Infotag", publicaţia scrie că "integrarea spaţiului economic al regiunii transnistrene cu cel al Republicii Moldova ar da posibilitate agenţilor economici din Transnistria să beneficieze din plin de oportunităţile oferite de Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană".

Potrivit reprezentantului Ministerului Economiei de la Chişinău, Vadim Gumennîi, crearea unui spaţiu economic unic presupune cîteva aspecte – crearea zonelor vamale comune cu un sistem de schimb de informaţii şi eliberarea certificatelor de origine ale Republicii Moldova, alinierea politicilor tarifare ale Transnistriei la normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi respectarea normelor sanitar-veterinare şi fitosanitare.

"Ulterior putem discuta despre politica tarifară – desigur, în contextul Acordului de liber schimb cu UE nu poate fi vorba despre două regimuri tarifare diferite. Acestea trebuie unificate, prin prisma legislaţiei vamale şi angajamentelor faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului", spune reprezentantul ministerului.

Expertul economic Tatiana Lariuşin este de părere că beneficiile comerciale acordate Republicii Moldova pot deveni un stimul semnificativ pentru depăşirea problemelor dintre Chişinău şi Tiraspol.

"În calea creării acestui spaţiu economic comun stau multe piedici, inclusiv faptul că Tiraspolul şi Chişinăul nu au niciun fel de dialog de armonizare în plan economic, iar economiile celor doua spaţii sînt orientate în direcţii diferite. Crearea spaţiului economic unic trebuie precedată de o zonă de liber schimb cu un tarif vamal unic", spune expertul.

Publicaţia mai scrie că Tiraspolul însă nu vede cu ochi buni iniţiativa Chişinăului de a crea un spaţiu unic. Mai mult decît atît, factorii de decizie de acolo nici măcar nu au răspuns iniţiativei formulate de autorităţile moldovene.

Expertul Vladimir Iastrebciak, fostul negociator-şef din partea Tiraspolului, este de părere că problemele economice dintre cele două maluri sînt abia la început şi explică de unde vine reticenţa administraţiei transnistrene.

"În primul rînd este vorba despre mitologie – miturile legate de percepţia situaţiei din Moldova în Transnistria şi invers. Mituri sînt suficient de multe, inclusiv cele legate de contrabandă, şi acest lucru nu are un impact pozitiv asupra felului în care părţile se percep reciproc. A două problemă este timpul. Au trecut deja 13 ani din momentul semnării protocolului dintre liderii de atunci – Igor Smirnov şi Vladimir Voronin – cu privire la armonizarea legislaţiei vamale şi fiscale. De atunci nu s-a produs niciun fel de armonizare şi sistemele legislative ale Republicii Moldova şi Transnistriei s-au dezvoltat pe vectori total opuşi. Transnistria se orientează către normele şi regulile Federaţiei Ruse şi a Uniunii Vamale, iar Republica Moldova, mai ales în ultimii trei ani, a parcurs o evoluţie foarte dinamică în direcţia armonizării cu standardele europene", spune Iastrebciak.

Potrivit lui, o altă serie de provocări ţine de iluzia faptului că se va reuși evitarea „politizării chestiunilor legate de spaţiul economic, de integrarea în Uniunea Vamală sau în Uniunea Europeană".

"Noi nu vom reuşi să evităm această politizare. Ambele procese integraţioniste au o componentă politică evidentă. Şi trebuie să ţinem cont de acest lucru", spune el.

La capitolul provocări, Vladimir Iastrebciak menţionează factorul extern. "Indiferent la ce înţelegeri vom ajunge noi între Chişinău şi Tiraspol, dacă nu vom ţine cont de opinia şi implicarea factorului extern, aceste înţelegeri nu valorează nimic", consideră Iastrebciak.

El a amintit despre momentul în care Republica Moldova şi regiunea transnistreană au convenit asupra reluării circulaţiei feroviare, fără însă să invite la negocieri şi partea ucraineană.

"Şi pentru că aceasta avea altă viziune asupra problemei, înţelegerile au fost compromise, iar negocierile au fost reluate de la zero", a spus fostul negociator-şef din partea Tiraspolului.

Vladimir Iastrebciak a lăsat să se înţeleagă că situaţia dintre Chişinău şi Tiraspol va depinde mult de felul în care vor evolua relaţiile dintre marii actori – Uniunea Europeană şi Rusia, dar şi de felul în care se va soluţiona situaţia din Ucraina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав