X 
Cutremure stiri: 506

Embargoul impus de Rusia la importul fructelor din Moldova va fi un şoc pentru producători

16 iul. 2014,, 10:15   Economie
7647 8
Foto: noi.md
"Un eventual embargo impus de Federaţia Rusă la importul fructelor din Republica Moldova va constitui pentru producătorii de fructe un adevărat şoc", consideră preşedintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli "UniAgroProtect", Alexandru Slusari.

El a menţionat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag", că în prezent peste 90% din fructele moldoveneşti sînt exportate pe piaţa estică, inclusiv Rusia, iar un eventual embargo ar provoca producătorilor de fructe pierderi de milioane.

"Pentru 80-90% dintre producători de fructe va fi foarte dificil să se reorienteze pe alte pieţe, iar în consecinţă ne putem aştepta la o scădere bruscă a preţurilor la fructe pe piaţa internă", a spus Slusari.

Potrivit lui, Guvernul împreună cu asociaţiile producătorilor de fructe au început să elaboreze un plan, în care să fie indicate măsurile urgente care se impun pentru amortizarea impactului negativ al unui eventual embargo rusesc.

"Printre aceste măsuri se numără adresarea către UE pentru majorarea fondurilor alocate Republicii Moldova, schimbarea situaţiei de pe piaţa internă, astfel încît 30-40% dintre fructele vîndute în supermarketuri să fie autohtone, înlocuirea chiflelor cu fructe pentru alimentarea elevilor în şcoli, dublarea Fondului de subvenţionare, eliminarea cotelor la exportul fructelor în UE. Cert este că doar în rezultatul conjugării eforturilor vom reuşi să reducem impactul negativ al unui embargo asupra producătorilor de fructe", consideră Slusari.

Directorul executiv al Asociaţiei "Moldova-Fruct", Iurie Fala, a menţionat că interzicerea de către Rusia a importului de fructe moldoveneşti trebuie privită ca o oportunitate pentru a îmbunătăţi procesul de producere şi control al calităţii fructelor.

"Procesul de modernizare a comerţului este caracteristic nu doar pieţei din vest, dar şi celei din est. Cert este că nu vom mai putea exporta fructe în Rusia aşa cum am făcut-o pînă acum. Trebuie să ne îmbunătăţim calitatea producţiei şi să dezvoltăm infrastructura postrecoltare. În acest context, suportul statului este inevitabil", a spus Fala, menţionînd că producătorii sînt obligaţi să diversifice pieţele de desfacere, însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunţe la pieţele tradiţionale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав